Preminuo Sulejman Kupusović

Sulejman KupusovićSinoć, u bolnici Koševo, preminuo je istaknuti član Narodnog pozorišta Sarajevo, reditelj Sulejman Kupusović.

Narodno pozorište i sva bosanskohercegovačka pozorišta, kao i teatar u cjelini izgubili su kolegu, zaljubljenika u umjetnost pozorišta, velikog profesionalca i jednog od posljednjih pozorišnih reditelja te generacije u BiH.

Diplomirao je pozorišnu, filmsku, tv. i radio režiju na Akademiji kazališne i filmske umjetnosti u Zagrebu 1974. godine, te filozofiju i komparativnu književnost na Sveučilištu u Zagrebu. Režirao u teatrima širom bivše Jugoslavije i Bosne i Hercegovine, te u Rumuniji, Bugarskoj i Turskoj. Predstave u Kupusovićevoj režiji gostovale su u Meksiku, Gvatemali, Francuskoj, Njemačkoj, Španiji, Turskoj, Mađarskoj, Rumuniji, Bugarskoj, Švedskoj, Italiji, Austriji.

Realizirao desetak tv. drama, nekoliko serija (Tale, Teversenove bajke, Žene sa broja 13…) i veliki broj dokumentarnih i muzičkih programa. Specijalizirao teatarsku režiju u Varšavi i Krakovu, 1986.

Značajne rediteljske postavke u Narodnom pozorištu Sarajevo: Kralj Lear, Propercije, Bjesnilo, Braća Karamazovi, Veliki vezir, Hrvatski faust, Jugoslovenska antiteza, Duplo dno, Gamllet, Roman o Londonu, Hasanaginica, Prosjačka opera, Majka, Kidaj od svoje žene, Derviš i smrt, Hanka, Tvrđava, Legenda o Ali-paši, Balada o Omeru i Merimi, Hamlet u selu Mrduša Donja ili Hamlet zna što narod ne zna, Balkanski špijun u Sarajevu…, te operni projekti Hasanaginica, Nabucco u Sarajevu, La Boheme.

Dobitnik je mnogobrojnih nagrada na nacionalnim i međunarodnim teatarskim i televizijskim festivalima.

“Tajna ljudske egzistencije ne nalazi se samo u tome da se ostane živ, već i u tome da se pronađe ono za šta će se živjeti” pisao je Dostojevski u Braći Karamazovima, a Kupusovićeva strast prema teatru i njegova posvećenost umjetnosti činili su da tu tajnu podijeli sa svima nama.

Datum posljednjeg ispraćaja i komemorativne sjednice biće naknadno objavljeni, poručili su iz Narodnog pozorišta Sarajevo.

Posted by on 2014-08-16. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login