Pripremite se za hladne dane i ojačajte imunitet

AntioksidansiBiljne ljekovite supstance, bakterije koje pospješuju varenje i vitaminski preparati, unaprijediće naše zdravlje i biti dobra preventiva od gripa, koji nas tradicionalno muči u ovom periodu…

Glavno pitanje pred sezonu jesen/zima, osim onog u vezi sa trendovima, jeste kako se zaštiti od gripa i prehlade. S obzirom da je za većinu nas nemoguće da izbjegnu zagušljive prostorije u kojoj boravi veilki broj ljudi, najbolja taktika je bustovanje imuniteta i unos namirnica koje pomažu očuvanju zdravlja. Evo spiska:

Probiotici
Naš imuni sistem je jači ukoliko u našim crijevima ima više korisnih bakterija, tj. probiotika. To su oni mikroorganizmi koji stvaraju mliječnu kiselinu i tako sprečavaju dospevanje uzročnika bolesti u tijelo. Probiotici koji se nalaze u određenim mliječnim proizvodima spadaju u ovu grupu korisnih bakterija. Ima ih i u miso pasti, kao i u prirodno fermentisanoj turšiji i kiselom kupusu. Efekat djelovanja probiotika zavisi od redovnosti unošenja. Preporučuje se svakodnevna konzumacija probiotičkih jogurta, ili, za osobe koje izbjegavaju mliječne proizvode, svakodnevna makrobiotička miso supa ujutro.

Matični mliječ
Hrana pčelinje matice, koja se u ponudi nalazi u vidu ampula ili u kombinaciji s medom, polenom i vitaminima, preporučuje se za jačanje nerava, kao i za ljepotu kose i kože. Obratite pažnju od koga nabavljate prirodne preparate s matičnim mliječom i medom jer ovi proizvodi mogu da sadrže štetne tragove pretjerano primijenjivanih medikamenata koji se koriste pri uzgoju. Ako je moguće, odlučite se za med iz organske proizvodnje.

Đumbir
Svjež, ili kao preparat, ovaj korijen porijeklom iz Azije dokazano pomaže kod smetnji u varenju, nadutosti stomaka, mučnine, morske bolesti i vrtoglavice. U Ajurvedi i tradicionalnoj kineskoj medicini đumbir se koristi kao „vata-čaj” koji smiruje napete „vata” tipove ličnosti. Eterična ulja đumbira pomažu kod varenja i ćelijske razmjene materija. U velikim količinama đumbir podiže krvni pritisak i utiče na preparate za liječenje visokog krvnog pritiska. U malim količinama (pola kašičice umiješane u jelo pred kraj kuhanja) đumbir je ljekovit za sve osobe.

Antioksidansi
Vitamini A, C i D važe za uništitelje slobodnih radikala i na taj način ublažavaju efekte starenja i sprečavaju nastanak raka. Prema jednom istraživanju, ako pretjerate s unosom ovih vitamina u organizam, efekat je suprotan od željenog. Moguće objašnjenje je da se na ovaj način uništava previše slobodnih radikala, koji nisu isključivo štetni, nego nekad čak i učestvuju u procesima odbrane organizma. Zaključak je da su antioksidansi zdravi, ali se preporučuje uzimanje kroz voće i povrće, a ne putem tableta ili u kapsulama.

Ehinacea
Ekstrakti ove biljke dokazano su efikasni kod oslabljene otpornosti organizma. Ehinacea neće spriječiti da se prehladite, ali će u svakom slučaju značajno ubrzati ozdravljenje.

Aloe vera
Pomade ili gelovi spravljeni od ovog sastojka istoimene tropske biljke koriste se uspješno za njegu kože i ubrzano zalečenje rana. Treba znati: ovo djelovanje je uspješno velikim dijelom zbog visokog sadržaja vode u aloe vera preparatima.

Kantarion
Ova biljka, čije se ulje tradicionalno koristi za tretiranje opekotina i nadražene kože, prirodno je umirujuće sredstvo koje pomaže i kod naglih promjena raspoloženja. Dokazano je i da kantarion djeluje kod blagih depresija. Preparati od kantariona odnedavno se u nekim zemljama EU izdaju samo uz ljekarski recept jer je uočeno da mogu da izmijene djelovanje nekih kontraceptivnih preparata.

Soja
Budući da Azijatkinje jedu dosta soje i da je primijećeno kako one manje pate od klimakteričnih tegoba, pretpostavljalo se da su za to zaslužni fitoestrogeni (biljni hormoni slični estrogenu) koji se nalaze u ovoj mahunarki. Rezultati najnovijih istraživanja poljuljali su ovo stanovište: utvrđeno je da problemi žena vezani za prelazne godine nisu bili umanjeni nakon kratkoročnog redovnog doziranja ovih biljnih hormona. „Azijski fenomen” se vjerovatno zasniva na dugogodišnjem unosu fitoestrogena iz soje, počev od ranog djetinjstva. Kao namirnica u redovnoj ishrani soja je veoma preporučljiva: ima mnogo vlaknastih materija, B vitamina, vitamina E, kalijuma i kalcijuma. Proteini u soji su jednako vrijedni kao oni iz mesa. Sojino mlijeko je alternativa kravljem kod osoba koje nisu tolerantne na laktozu.

Važno: Izbjegavajte sojine ljuspice i komadiće, već soju konzumirajte u obliku tofua, okare, tempeha, miso paste, tamarija i drugih tradicionalnih azijskih proizvoda.

Posted by on 2014-10-19. Filed under Magazin, Zdravlje & Ljepota. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login