Privreda Sirije unazađena 30 godina

SirijaSukobi koji već četiri godine traju u Siriji, unazadili su ekonomiju te zemlje za najmanje 30 godina.

Privreda će se teško u skorije vrijeme vratiti na predratni nivo, ocjenjuju eksperti.

S obzirom na dvocifrenu inflaciju, polovinu populacije koja je bez posla, na gotovo nepostojeći izvoz i skoro potpuno razrušenu infrastrukturu, sirijska ekonomija je uništena, prenose belgijski mediji.

“Sirija nikada više neće biti ista, njena ekonomija će biti skromna, populacija manje brojna. Zemlja je izgubila deceniju u pogledu humanog razvoja, njena ekonomija je vraćena na nivo 80-tih godina prošlog stoljeća”, objašnjava Bašel Kakadu zadužen za sirijsko pitanje ekonomskog razvoja pri Ujedinjenim nacijama.

“Od početka građanskog rata 2011, bruto domaći proizvod (BDP) je smanjen 40 posto”, tvrdi predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda za Bliski istok.

“Proizvodnja nafte gotovo da je potpuno zamrla, inflacija je sa 4,0 posto u junu 2011. dostigla 120 posto u augustu 2013, da bi u maju 2014. pala na 50 posto”, dodaje Kamis.

Međunarodne ekonomske sankcije koje su prije svega pogodile bankarski i naftni sektor, oslabile su zemlju u kojoj je više od polovine populacije bilo primorano da napusti zemlju.

Iz bezbjednosnih razloga veliki broj stranih preduzeća je odlučilo da više ne radi u zemlji koja pod međunarodnim ekonomskim embargom.

Vlasti, suočene sa međunarodnim sankcijama i nedostatkom prihoda prinuđene su na drastične ekonomske mjere koje podrazumijevaju i ukidanje brojnih subvencija.

Hljeb je poskupio 70 posto, a riža i šećer 50 posto, dok je cijena struje i vode također eksplodirala. Vlasti uvoze samo hranu i oružje, tvrde ekonomski analitičari specijalizovani za ovaj region.

Prošle godine Teheran je odobrio dvije kreditne linije Damasku od 4,5 milijardi eura za kupovinu žita i energenata.

Svaki novi dan sukoba dodatno pogoršava situaciju a posljedice bi mogle biti još gore ukoliko što prije ne dođe do prestanka građanskog rata, zaključuju analitičari.

Posted by on 2014-12-04. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login