Proizvodnja nafte ostaje nepromijenjena

naftaMinistri energetike zemalja članica OPEC-a, u glavnom gradu Austrije Beču, odlučili su da proizvodnja nafte ostaje nepromijenjena – 30 miliona barela nafte dnevno.

Svjetsko tržište nafte doživjelo je mnoge promjene u posljednjih godinu dana. Cijene su drastično pale, proizvodnja i dalje raste, a potražnja se tek oporavlja.

„Posljednjih devet mjeseci bili su veoma izazovni za naftnu industriju. Cijena sirove nafte izgubila je polovinu svoje vrijednosti“, ističe katarski ministar za naftu, Mohammed al-Sada.

Na današnjem sastanku, ministri članica usaglasili su svoje politike, prije svega o proizvodnji, koja ostaje na dosadašnjem nivou.

Dvanaest članica OPEC-a ima udio na svjetskom tržištu od gotovo 35 posto, a glavni cilj postojanja ove organizacije jeste zajednička politika proizvodnje nafte, kako bi se osigurale pravedne i stabilne cijene za zemlje proizvođače.

Taj cilj postizali su zajedničkim izlaskom na tržište sa unaprijed dogovorenom količinom proizvodnje, koja u posljednje tri godine iznosi 30 miliona barela dnevno.

Međutim, tokom svih 12 mjeseci protekle godine, proizvodnja je prelazila preko dogovorenog praga. Uz pad globalne potražnje, i višak rezervi, cijena se srušila sa 115 dolara u junu prošle godine, na današnjih 61 dolar.

Bez većih korekcija

Za razliku od prošlogodišnjeg sastanka u novembru, analitičari vjeruju da je ishod ovog sastanka, i njegove posljedice po svjetsko tržište, mnogo predvidljiviji.

„Mislim da će za analitičare ovo biti težak dan, jer šta reći o sastanku na kojem se ne dešava mnogo toga. Jednostavno nema nikakvog razloga da ministri OPEC-a uvedu bilo kakve promjene“, navodi Jamie Webster, tržišni analitičar.

Budući da proizvodnja ostaje na istom nivou, čak i uz rast proizvodnje u Sjedinjenim Američkim Državama i Rusiji, analitičari predviđaju da u skorije vrijeme neće doći do većih korekcija cijena.

Jedino šta bi moglo poremetiti trenutno stanje jesu učestali napadi oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) na iračka naftna polja, te povratak Irana na svjetsko tržište nafte, što je, dizanjem međunarodnih sankcija protiv te zemlje, scenarij koji i nije toliko nemoguć.

Posted by on 2015-06-07. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login