Promovirana knjiga Faruka Šehića ”Moje rijeke”

Faruk Šehić

Faruk Šehić

Knjiga ”Moje rijeke”, autora Faruka Šehića, promovirana je u Sarajevu.

Promotor Damir Uzunović smatra da je ova knjiga kruna Šehićevog stvaralaštva. Djelo smatra “hrabrim”, s obzirom na to   da se odlučio na pisanje dugih poema u vremenu kada autori sve češće pišu kraće pjesme.

– Kada bi Šehić iz nekog razloga prestao da piše u ovom trenutku to ne bi poremetilo njegovo mjesto u historiju bh. i regionalne književnosti – rekao je Uzunović, te dodao da Šehić postaje poznat autor i u svijetu zbog kvaliteta koji rezultira nagradama.

On je dodao da se radi o knjizi u kojoj je poezija prikazana u u poglavljima te je na taj način ponovo pokazana inovativnost.

Promotor Namik Kabil dijeli mišljenje prethodnika da je knjiga nešto novo na bh. kulturnoj sceni, te da se autor i ovaj put predstavio na novi način.

Istakao je da je Šehić čovjek koji živi poeziju i kroz nju priča o stvarima koje su važne za državu.

Autor Faruk Šehić je potvrdio da knjiga ”Moje rijeke” nema veze sa njegovim ranijim pisanjem, ali da je i ovo djelo namijenjeno onima koji ne vole čitati poeziju, odnosno da je prilagođeno novom vremenu i da je lako čitljivo.

Faruk Šehić rođen je 1970. godine u Bihaću. Književna kritika ga smatra jednim od najdarovitijih pisaca na području bivše Jugoslavije. Napisao je knjige “Hit depo” (poezija), “Pod pritiskom” (kratke priče), “Knjiga o Uni” (roman) i ”Moje rijeke” (poezija).

Za roman “Knjiga o Uni” dobio je Nagradu Meša Selimović za najbolji roman objavljen na govornom području Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske i Crne Gore u 2011. godini, i nagradu Evropske unije za književnost – EUPL 2013.

Radi kao novinar i kolumnista u sarajevskom magazinu BH Dani. Živi u Sarajevu.

Posted by on 2014-12-30. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login