Promovirana knjiga ”Lirska subjekta (O flertu i odanosti)”

knjiga”Lirska subjekta (O flertu i odanosti)” naziv je knjige autorice Mirzane Pašić Kodrić koja je promovirana u Sarajevu.

Na promociji je istaknuto “da se poezija te autorice u savremenome ključu ironijski dotiče književne teorije te da tu ne ostaje nego otkriva neka nova pravila i nove dimenzije”.

Profesorica sa Filozofskog fakulteta u Sarajevu Adijata Ibrišimović – Šabić je kazala da pojedine pjesme postaju, na neki način, modelom novih sintaksičkih i semantičkih svjetova, onih koji se ravnaju sličnostima, bliskostima i vezama.

Istakla je i da sam naslov knjige upozorava na teorijsku osvještenost autorice.

– Lirska subjekta je subjekt ženskog pisma koji se u tekstu zbirke uspostavljava – rekla je Ibrišimović – Šabić.

Dodala je da je mnogo ženskih tema i motiva koje autorica “ironijski propituje nudeći i čitatelju da se upusti u ponuđene mu mogućnosti dopisivanja u novim valovima asocijacija”.

Smatra da je u svakoj pjesmi propitivanje identiteta vrlo konkrento iskušano, što daje lični pečat nekakvog začudnog pogleda na dobro poznate stvari i pojave.

Knjigu ”Lirska subjekta (O flertu i odanosti)” veoma kvalitetnom ocijenili su i profesor Vahidin Preljević i reditelj i književnik Ratko Orozović koji dijele mišljenje da se radi o pjesničkom otkriću.

Posted by on 2014-12-30. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login