Promovisan alternativni “vodič” kroz Sarajevo

Sarajevo- satirisch, sarkastisch und realistisch in 320 SätzenKnjiga “Sarajevo- satirisch, sarkastisch und realistisch in 320 Sätzen” promovirana je u Sarajevu u okviru 7. konferencije Udruženja germanista sjeveroistočne Evrope (Südosteuropäischer Germanistenverband (SOEGV).

Knjiga je drugačiji, alternativni “vodič” posjetiocima Sarajeva, a autori su dvoje bivših studenata germanistike iz Sarajeva Selma Tabak i Armin Husić, kao i student iz Heidelberga Andreas Hensler koji je radio program za DAAD-a (Služba za njemačku akademsku razmjenu) i Goethe Institut.

Izdavač je Buybook, a finansijeri Goethe Institut i DAAD.

Promocija je ponudila priču o nastanku knjige, mišljenja, impresije i stavove autora te sliku o načinju pisanja, redoslijedu, kao i prikaz o tome kako je iz jednog malog projekta tri studenta izrasla knjiga koju sad vrlo rado čitaju posjetioci s njemačkog govornog područja.
Oni mogu na lijep, direktan i neobičan način (sa mnogo slika) upoznati grad i dobiti stvarnu sliku o njemu, rečeno je na promociji.

Knjiga daje drugačiju sliku grada nego obični klasični vodiči, iz perspektive dva poznavaoca Sarajeva i jednog gosta.

U toku je izrada mobilne aplikacije sa sadržajima i slikama iz knjige na tri jezika (bosanski, njemački i engleski).

Promociji su prisustvovali članovi, akademici i germanisti iz jugoistočne i istočne Evrope, studenti germanistike, srednjoškolci i njihovi profesori, ljubitelji grada i drugi gosti.

Sva tri autora trenutno studiraju ili rade u Njemačkoj.

Posted by on 2014-10-19. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login