Sa dva učenika rade tri nastavnika!

škola, BiHUčitelj razredne nastave, nastavnik engleskog  i nastavnik vjeronauke  rade sa dva učenika: Almirom i Ramizom Hodžićem.

Kako kažu u selu, da su oba učenika iste nacionalnosti –  sa njima bi radio još jedan  vjeroučitelj, pa bi bilo duplo više nastavnika nego učenika?!

Nastavnik razredne nastave sa učenicima radi svakodnevno, dok druga dvojica dolaze jednom sedmično.

Sela je udaljeno od centralne škole u Srebrenici tridesetak kilometara pa Ministarstvo prosvjete i kulture Srpske nije donijelo odluku o zatvaranju ove škole, kao ni o prekidu rada još nekoliko seoskih škola u ovoj opštini koje imaju tri do pet učenika.

Almira i Ramiz Hodžić jedini su učenici u Ljeskoviku, selu koje prije rata nije imalo školu, ali je  zahvaljujući donatorima prije 12 godina izgrađen i opremljen  moderan školski objekat.

U Ljeskoviku živi  petnaestak povratničkih porodica, većinom starije životne dobi.

Učitelj Sejdalija Suljić kaže da se na fakultetu spremao za rad sa đacima u punim učionicama i da ni u jednoj knjizi nema uputstava kako da izvodi nastavu u kombinovanom odjeljenju sa dva učenika različitih razreda?!

“Almira i Ramiz su dobri đaci i zainteresovani  za učenje, pa često zbog njihove radoznalosti ostanem duže, jer želim da nauče gradivo kao i učenici u većim školama”, kaže Suljić.

On napominje da Ramiz ove godine završava peti razred, pa je neizvjesno da li će  škola raditi i iduće  godine, pošto će Almira ostati jedini učenik.

Iako škola ima nekoliko opremljenih učionica,  u idućoj školskoj godini biće popunjena samo jedna đačka stolica.

Moguće je da će Almiri biti omogućen smještaj u đačkom naselju u Potočarima, koje je izgradila Međunarodna omladinska organizacija EMAUS.

U tom naselju stanuju učenici iz udaljenih sela, koji  imaju besplatan smještaj i hranu, kao i sedmični prevoz do svojih kuća, a  troškove snose međunarodni donatori.

Posted by on 2015-02-11. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login