SAD: 75 godina filma Prohujalo s vihorom

Prohujalo s vihorom

Prohujalo s vihorom

Sjedinjene Američke Države obilježavaju 75 godina od izlaska filmskog klasika “Prohujalo s vihorom” prikazivanjem tog ostvarenja u 650 bioskopa širom zemlje od 28. septembra do 1. oktobra, prenose danas lokalni mediji u SAD.

Film Viktora Fleminga biće prikazan u originalnom formatu i s posebnom prezentacijom na početku filma. Gledaoci će moći tada da kupe film u DVD verziji.

“Prohujalo s vihorom”, koji traje 224 minuta, zasnovan je na istoimenom romanu spisateljice Margaret Mičel. Prvi put je prikazan u Atlanti 15. decembra 1939. godine.

Priča o Skarlet O’Hari u vihoru američkog građanskog rata 60-ih godina 19. vijeka osvojila je deset Oskara, a prvi put je tada dodjeljen jednoj crnoputnoj glumici, Heti Mekdanijel.

Neki američki mediji smatraju da taj film drži rekord s najvišom zaradom u istoriji kinematografije. Film je zaradio 1,6 milijardi dolara, ispred “Ratova zvijezda” iz 1977. godine sa zaradom od 1,45 milijardi dolara.

Na univerzitetu u Ostinu do januara 2015. godine traje izložba o istoriji filma.

Na toj izložbi su predstavljane haljine koje je nosila glavna junakinja Skarlet, koju je igrala Vivijen Li, kao i dijelovi originalnog rukopisa scenarija filma.

Pored Vivijen Li, glavne uloge u filmu igraju Klark Gejbl, Lesli Hauard i Olivija de Hevilend.

Američki Institut za film stavio je to ostvarenje na četvrto mjesto na spisku “100 godina… 100 filmova”, kao i na četvrto mjesto na listi “Deset najboljih epskih filmova svih vremena”.

Posted by on 2014-09-27. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login