Sarajevsku Vijećnicu od otvaranja posjetilo više od 100.000 turista

Sarajevsku Vijećnicu od otvaranja posjetilo je više od 100.000 turista, a najbrojniji su iz Turske i zemalja okruženja, kazao je koordinator poslova na objektu Gradske Vijećnice Admir Dedović.

Vijećnica

On ističe da u tom objektu uvijek ima nekih dešavanja. Kaže da pored stalnih izložbi i postavki, u Vijećnici uvijek imaju privremene izložbe.

– Zadovoljni smo radom Vijećnice. Tu mislim na posjete turista, posebno u toku sezone, zatim na organizirane posjete učenika osnovnih i srednjih škola iz cijele Bosne i Hercegovine, a naravno i uspješno organiziranje raznih događaja – naglasio je Dedović.

Sve to, navodi, doprinijelo je uspješnom poslovanju Vijećnice i ostvarivanju zadatih ciljevi u 2015. godini.

– Vijećnica je postala nezaobilazna destinacija svih turista koji posjete Sarajevo, iz svih zemalja svijeta – rekao je Dedović te dodao da će se uposlenici Vijećnice truditi da i u narednom periodu nastave pozitivno poslovanje.

Trenutno su postavljene dvije izložbe: “Sarajevo-Wolfsburg, dva grada jedno prijateljstvo” i “20 godina kasnije – State of the Union: Fotografsko putovanje kroz postdaytonsku BiH”.

Vijećnica, koja je simbol Sarajeva, ali i Bosne i Hercegovine 22 godine nakon što je zapaljena, u maju prošle godine ponovo je otvorena. Svečanom otvorenju obnovljene Vijećnice prisustvovalo je više stotina visokih zvaničnika, predstavnika političkog, vjerskog, javnog, kulturnog i umjetničkog života u BiH, kao i brojni predstavnici i članovi diplomatskog kora.

Zapaljena je u bombardiranju augusta 1992. godine kada je uništeno oko dva miliona knjiga, a njena obnova koštala je 16 miliona eura.

Posted by on 2015-12-20. Filed under Sarajevo, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login