Štednja u BiH godinama raste i dostigla je 8,9 milijardi KM

Konvertibilna markaŠtednja u Bosni i Hercegovini godinama raste i dostigla je 8,9 milijardi KM – izjavio je za Agenciju Fena, povodom Svjetskog dana štednje, izvršni sekretar Udruženja banaka BiH Mijo Mišić.

Naveo je da je to jedan veoma respektabilan iznos, te da je štednja građana veća od plasmana, odnosno kredita koje građani podižu.

“To za nas znači povjerenje u bankarski sektor i njegovu stabilnost, a ujedno obveza s aspekta sigurnosti da to povjerenje ne iznevjerimo i da dalje surađujemo na obostrano zadovoljstvo sa našim štedišama, posebno mlađim generacijama “- kazao je Mišić.

To ujedno pokazuje, kako je dodao, da u BiH i pored nepovoljnih ekonomskih uvjeta postoje navike i građani koji se vrlo racionalno i pažljivo ponašaju kada je riječ o njihovoj ekonomiji.

Mišić je podsjetio da je štednja jedan od generatora kreditiranja, te da omogućava nove investicije, razvoj zemlje i otvaranje novih radnih mjesta.

“Štednja od 8,9 milijardi KM ujedno je bitan stub ekonomije BiH” – istakao je Mišić.

Posted by on 2014-11-01. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login