U EU info centru otvorena izložba “Žene u svijetu umjetnosti”

izložba, EU infocentar Radovi deset bh. studentica sa Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu predstavljeni su na izložbi „Žene u svijetu umjetnosti“ koja je večera otvorena u EU Info centru.

Na njihovim orginalnim radovima, kojima se izražava ravnopravnost spolova, zahvalio se šef operacija Sekcije Socijalni razvoj, civilno društvo i prekogranična saradnja Massimo Mina.

“Ovo je odlična prilika za Evropsku komisiju da obilježi Međunarodni dan žena. Odlučili smo da predstavimo ono što je najsvijetlije među bh. žena, a to je umjetnička ekspresija i kreativna industrija”,- kazao je Mina.

Ukazujući da su u procesu približavanja BiH Evropskoj uniji osnovna fundamentalna prava veoma važna, ističe da je jednaka zastupljenost žena i muškaraca u svim životnim oblastima jedan od takvih principa.

Jedinstvenost žena kroz svoja djela na izložbi su pokazale, kazao je Mina, studentice sa različitih odsjeka na Akademiji, Rebeka Abdagić sa slikarstva, Dalila Manso sa kiparstva, Ina Čano sa digitalne grafike, Sabrina Beširević, Merjem Agić, Maša Čengić, Jasmina Spahić, Andrea Mirnić, Naida Lisica sa produkt dizajna, te Azra Hasković sa restauracije i konzervacije.

Izložbom „Žene u svijetu umjetnosti“ Delegacija Evropske unije u BiH željela je ohrabriti mlade umjetnice u BiH da izraze svoju kreativnost, te igraju aktivnu ulogu u društvu.

Posted by on 2015-03-10. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login