U prvoj nedjelji februara presuda o sporu Srbije i Hrvatske u vezi genocida

Međunarodni sud pravde u Hagu donio je presuda u sporu Srbije i Hrvatske po tužbama za genocid, a odluka bi trebalo da bude saopćena u prvoj nedjelji februara, prenijeli su beogradski listovi u današnjim izdanjima.

Glavna rasprava po uzajamnim tužbama za genocid počela je 3. marta prošle godine, poslije višestrukih razmjena pisanih podnesaka, pred najvišim sudom UN-a.

Hrvatska, Srbija, sudPravni zastupnik Srbije u ovom sporu bio je Saša Obradović, a Hrvatske Vesna Crnić Grotić. Oba pravna tima u svojim redovima imala su ugledne inozemne advokate, sa iskustvom u različitim tužbama za genocid.

Hrvatska je tužbu protiv tadašnje SR Jugoslavije podnijela u julu 1999, tvrdeći da su vlasti u Beogradu, za vrijeme rata na hrvatskoj teritoriji 1991. počinile genocid nad Hrvatima. Srbija je u januaru 2010. sudu predala kontra tužbu da su hrvatske vlasti i snage u avgustu 1995. godine, tokom operacije Oluja, počinile genocid nad srpskim stanovništvom Kninske krajine.

Međunarodni sud pravde se u novembru 2008. oglasio nadležnim za tužbu Hrvatske protiv Srbije, poslije rasprave u kojoj je srpski pravni tim tu nadležnost osporavao.

U tužbi protiv Srbije, Hrvatska tvrdi da je zvanični Beograd odgovoran za “etničko čišćenje” hrvatskih građana kao “oblik genocida” zato što je “direktno kontrolirao aktivnosti svojih oružanih snaga, obavještajnih agenata i raznih paravojnih odreda koji su počinili zločine na teritoriji Hrvatske, u regionu Knina, istočne i zapadne Slavonije i Dalmacije”.

Veliki broj građana Hrvatske je, navodi se u tužbi, prognan, ubijen, mučen ili nezakonito zatvoren, a uništeno je i mnogo imovine.

U kontra tužbi, Srbija tvrdi da su hrvatske vlasti počinile genocid tokom operacije Oluja, u namjeri da potpuno ili djelimično unište krajiške Srbe kao etničku grupu.

Genocid je, kako se navodi u kontra tužbi Srbije, počinjen ubistvima i nanošenjem ozbiljnih fizičkih i psihičkih povreda pripadnicima srpske zajednice, te namjernim stavljanjem Srba kao nacionalne grupe u situaciju smišljenu na njeno djelimično fizičko uništenje.

Alternativno, Srbija je od suda zatražila da Hrvatsku proglasi odgovornom za zavjeru za počinjenje genocida ili za to što je propustila i propušta da genocid spriječi i kazni.

Posted by on 2015-01-22. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login