Više od 78 posto bh. građana želi raditi u inostranstvu: Ovdje ne znamo za šta radimo

tražim posaoViše od 78 posto Bosanaca i Hercegovaca spremno je živjeti i raditi u inostranstvu, pokazuju rezultati istraživanja Boston Consulting Group (BCG), vodeće svjetske konsultantske kuće, te grupacije vodećih portala za zapošljavanje u svijetu – Network, čiji je član i Posao.ba.

Drugi grad

Među ovih 78 posto spremnih da se odsele u inostranstvo zbog posla je i Hajreta Ikanović iz Sarajeva, jer, kako je kazala za Oslobođenje, isti trud ovdje i u nekim drugim zemljama EU ne vrijedi isto, u tim zemljama je bolja perspektiva. No, ona nije spremna zbog posla preseliti se u drugi grad u BiH, ali LJ. B. S. sa pala jeste, ne bi joj smetalo odseliti u Banju Luku, ali bi, ipak, radije za poslom otišla u Njemačku, Austriju… Slično bi uradila i Lejla Kavazović Čamdžić iz Sarajeva, i njena prva želja je Njemačka, ali bi pristala da se odseli i u neki drugi grad u BiH zbog posla.

“Rado bih odselila. Mislim da sam dovoljno zrela da se uhvatim ukoštac s poteškoćama, problemima i nesuglasicama koji se mogu pojaviti u inostranstvu. Bilo koja zemlja, koja mi može ponuditi bolje uslove od onih koje imam ovdje, počev od obrazovanja, zdravstva, zaposlenja, dolazi u obzir. Želim usavršiti jezik i znati za šta radim (ovdje u većini slučajeva ne znamo) ili to što zaradimo, krvavo zaradimo, a uz to, u inostranstvu ima više mogućnosti, prilika… Dok si mlađi ne razmišljaš mnogo o tome od čega ćes živjeti, uglavnom radiš ono što voliš, ali kako stižu godine, itekako se zapitaš gdje si, šta će tvoja djeca sutra, šta imam možeš pružiti u zemlji kakva je BiH. U drugi grad u BiH se ne bih selila, jer dolazim iz manje sredine, tako da je Sarajevo najbolji izbor”, kazala nam je A. S. iz Sarajeva.

U poređenju sa ostalim zemljama Evrope, stanovnici BiH su na šestom mjestu prema spremnosti za rad u nekoj drugoj zemlji. Holandija je na prvom mjestu, čijih 94 posto ispitanika spremno odseliti zbog posla, a drugo i treće mjesto zauzimaju Francuska (94 posto) i Poljska (85 posto).

Od zemalja iz regiona, radnici iz Hrvatske su na petom mjestu sa 80 posto, a radnici iz Srbije na desetom mjestu sa 77 posto ispitanika koji bi bili spremni raditi u inostranstvu.

Najpoželjnije zemlje

Ispitanici iz BiH su izabrali Njemačku kao najpoželjniju zemlju za život i rad (72 posto), zatim Austriju (60 posto), te Švicarsku (59 posto). Skandinavske zemlje također visoko kotiraju kao poželjne destinacije, pa se tako za Švedsku izjasnilo blizu 50 posto ispitanika, a u Norveškoj bi bilo spremno raditi 41 posto ispitanika iz BiH.

Zemlje arapskog svijeta su ocijenjene kao nešto manje atraktivne, pa se tako za Katar opredijelilo 20 posto ispitanika, Saudijsku Arabiju 17 posto, a Kuvajt 12 posto ispitanika iz BiH.

U globalnom poretku istraživanja, najatraktivnijim zemljama za život i rad ocijenjene su Sjedinjene Američke Države (49 posto), te Velika Britanija i Kanada 37 posto i 35 posto.

Prema ovom istraživanju, bh. radnicima je najvažnija sigurnost radnog mjesta (9,45 od maksimalnih 10 poena). Finansijsku stabilnost i osjećaj da poslodavac cijeni njihov rad, ispitanici su pozicionirali na drugo i treće mjesto prema važnosti.

Posted by on 2014-10-19. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login