WHO: BiH drugo najveće žarište epidemije ospica

ospice

ospice

Bosna i Hercegovina je drugo najveće žarište epidemije ospica u dijelu svijeta koji pokriva Evropski centar za vakcinacije – u evropskim zemljama i zemljama koje su nastale raspadom SSSR-a – pokazali su novi podaci Svjetske zdravstvene organizacije (SZO).

Stručnjaci evropskog dijela SZO-a ističu da su zaprepašteni podacima prema kojima je u 2014. i prvim mjesecima ove godine u regiji registrirano više od 22.000 slučajeva. U BiH je u istom periodu zabilježeno 5.340 slučajeva. SZO upozorava da takav razvoj situacije ugrožava zacrtani cilj da se ospice iskorijene do kraja 2015. te pozivaju vlasti da bez iznimke uspostave kontrolu nad žarištima.

Regionalna direktorica SZO-a Zsuzsanna Jakab kaže: “Kada uzmemo u obzir činjenicu da smo u proteklih nekoliko decenija u evropskoj regiji vidjeli pad broja oboljelih za 96 posto te da smo bili na korak do eliminacije bolesti, zapanjeni smo novim brojkama”.

“Moramo kolektivno reagirati, bez daljnjeg odgađanja, kako bismo popunili rupe u procijepljenosti. Neprihvatljivo je da nakon 50 godina truda kada učinkovita i sigurna vakcinacija postane dostupna, ospice nastavljaju odnositi živote, novac i vrijeme”, dodala je.

Odbijanje vakcinacije

Organizacija upozorava da sve veći broj roditelja odbija cijepiti djecu ili se suočava s određenim zaprekama u vakcinaciji.

U Berlinu je nedavno jedan 18-mjesečni nevakcinisani dječak umro od ospica. Taj slučaj je pokrenuo veliku raspravu o tome treba li vakcinacija u toj zemlji i dalje ostati dobrovoljno. U Njemačkoj je od novembra 2014. do danas zabilježeno rekordnih 570 slučajeva.

Njemački stručnjaci smatraju da je njihova epidemija krenula od jednog azilanta da bi se potom proširila u populaciji u kojoj su posebno ugrožene osobe starije od 45 godina koje nisu vakcinisane i mala djeca koja se danas ne vakcinišu ili se vakcinišu samo jednom, a ne više puta.

Posted by on 2015-03-04. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login