Započela kampanja “Proizvedeno u BiH za tržište EU”

EU, BiH

EU, BiH

Unija za održivi povratak i integracije u BiH pokrenula je dosad najveću kampanju, pod nazivom “Proizvedeno u BiH za tržište EU”, koja ima za cilj informisanje i afirmisanja povratnika za njihovo uvezivanje u kooperantske lance sa sigurnim otkupom, odnosno poznatim tržištem .

Radi se o plasmanu neograničene količine proizvedene poljoprivredne robe pri čemu će svoju egzistenciju u naredne tri godine osigurati 1.600 porodica.

Sva proizvedena poljoprivredna roba u BiH će pronaći svoj plasman na tržištu Evropske unije jer su dugoročni ugovori s evropskim firmama već potpisani od Adriatic grupe.

Unija je kampanju započela konferencijom u Mostaru pod nazivom: Poljoprivreda – rješenje za održivi povratak nakon dvije decenije Dejtona?”, na kojoj su bili prisutni predstavnici lokalnih, kantonalnih, entitetskih i državnih vlasti, međunarodnih institucija i organizacija, zavoda za poljoprivredu i poljoprivrednih proizvođača sa prostora cijele BiH.

Naredne konferencije bit će održane u Banjoj Luci, Tuzli, Brčkom i drugim gradovima.

Plasman kornišona kao i drugih linija proizvodnje voća i povrća bit će osiguran preko Adratic grupe u Beču, odnosno preko sigurnog evropskog tržišta u Austriji, Njemačkoj, Švedskoj i Velikoj Britaniji.

Radi se o ciljanoj proizvodnji za ciljano tržište te je plan u 2015. godini proizvesti i otkupiti 3.000 do 4.000 tona kornišona. Pored kornišona bit će organizirana proizvodnja povrtlarskih i voćarskih kultura sa planom proizvodnje i otkupa više od 5.000 tona.

Za sve poljoprivredne proizvođače, koji uđu u projekt, osiguran je repromaterijal za proizvodnju koji se plaća na kraju sezone dijelom od proizvedenih količina. Također bit će educirani od stručnih ljudi u skladu sa EU standardima u proizvodnji koji se moraju poštovati.

U 20-tak bosanskohercegovačkih gradova održane su prezentacije potencijalnim kooperantima, a u narednom period bit će realizirane i u ostalim lokalnim zajednicama, shodno iskazanom interesu od poljoprivrednih proizvođača, saopćeno je iz Pres-službe Unije za održivi povratak i integracije u BiH.

Posted by on 2015-03-10. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login