Zbog smanjenja kiseonika u okeanima ugroženi ekosistemi

U okeanima je sve manje kiseonika, a to ozbiljno ugrožava morske ekosisteme, upozoravaju naučnici.

Količina kiseonika u okeanima je od 1960. godine smanjena za dva odsto, i to bi moglo imati ozbiljne posljedice po podvodni život.

Kako navodi magazin “Priroda” (Nature), globalna količina kiseonika je pala, uz velike razlike u raznim okeanskim bazenima i na raznim dubinama.

ocean

ocean

Ekipa naučnika iz Centra “Geomar Helmholtz” za okeanska istraživanja iz Kiela napominje da se, istovremeno, količina vode bez kiseonika učetvorostručila u tom periodu.

Naučnici predviđaju smanjenje za daljih jedan do sedam odsto kiseonika u okeanima do 2100. godine.

Takvo smanjenje količine kiseonika u okeanima moglo bi da zahvati lance ishrane i morska staništa, sa potencijalno fatalnim posljedicama po ribolov i “ekonomske obalne aktivnosti”.

Za razliku od prethodnih istraživanja koja su pratila kraće periode i obuhvatala manja područja, ovo istraživanje odnosi se na sve okeanske vode tokom 50 godina – od 1960. do 2010. godine.

Naučnici su primijetili bitan pad nivoa kiseonika u svim okeanima za pet od deset praćenih okeanskih regija: Arktiku, Ekvatorijalnom Atlantiku, Južnom Atlantiku, Sjevernom Pacifiku i australijskom okeanu.

Za drugih pet regija – Sjeverni Atlantik, Ekvatorijalni Pacifik, Južni Pacifik, Ekvatorijalni indijski okean i Južni indijski okean – njihove procjene nisu statistički značajne, ali su, takođe, negativne.

Arktički okean predstavlja samo 1,2 odsto ukupnog obima okeana, ali je tamo zabilježen pad od čak 7,6 odsto kiseonika, navodi se u istraživanju.

Naučnici objašnjavaju da je do toga došlo jer se Arktički okean mijenja mnogo brže od bilo kog drugog dijela okeana – riječ je o reakciji na otopljenje izazvano gasovima sa efektom staklene bašte.

Posted by on 2017-02-20. Filed under Ekologija, Magazin, Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login