05.02. – Na današnji dan – Rođen je škotski pronalazač John Boyd Dunlop, koji je 1887. godine izumio pneumatsku gumu, ali i ventil za bicikla

John Boyd Dunlop

John Boyd Dunlop

– 1596. Japanski vojskovođa Toyotomi Hideyoshi zabranio kršćanstvo u Japanu i naredio pogubljenje 26 osoba koje su prešle na katoličku vjeru.

– 1840. Rođen je škotski pronalazač John Boyd Dunlop, koji je 1887. godine izumio pneumatsku gumu. Isto tako, izumio je Dunlopov ventil (tradicionalni ventil, Woodsov ventil, engleski ventil), vrsta ventila koji se najčešće koristi na biciklima u čitavom svijetu.

– 1878. Rođen je Andre Citroen, osnivač francuske tvornice automobila Citroen, koji je do ranih 1930-tih već je postao 4. najveći proizvođač automobila na svijetu.

– 1885. Belgijski kralj Leopold II. Proglasio afrički Kongo za osobni posjed pod nazivom Neovisna država Kongo.

– 1974. Američka sonda “Mariner 10”, koja je lansirana 3. novembra  1973. godine, preletjela je na visini od 6.000 kilometara Veneru i prvi put snimila taj planet.

– 1980. Umro je Stojan Aralica, jedan od najistaknutijih jugoslavenskih slikara.

Claus Barbie

Claus Barbie

– 1983. U Lionu je poslije izručenja iz Bolivije uhapšen ratni zločinac Claus Barbie, jedan od šefova Gestapoa u okupiranoj Francuskoj u Drugom svjetskom ratu. Barbie, nazvan “dželat iz Liona”, skrivao se u Boliviji 32 godine.

– 1993. Umro je američki reditelj, scenarist i producent Joseph Leo Mankiewicz, dobitnik dva Oscara za režiju i dva za scenarij.

– 1994. Na sarajevskoj pijaci Markale, u centru grada od granate ispaljene sa položaja vojske RS ubijeno je 68, a ranjeno oko 200 ljudi. Čelnici NATO-a dali su ultimatum vojsci RS pod prijetnjom bombardiranja njihovih položaja da u roku od deset dana povuku teško naoružanje na 20 kilometara od centra Sarajeva, a od Armije RBiH zatraženo je da teško naoružanje u gradu stavi pod kontrolu mirovnih snaga.

– 1997. Pod snažnim međunarodnim pritiskom tri najveće švicarske banke osnovale su fond od sto miliona švicarskih franaka za žrtve holokausta. Pritisak je uslijedio nakon otkrića da su švicarske banke surađivale s njemačkim nacistima u Drugom svjetskom ratu u skrivanju novca i dragocjenosti od zarobljenih i ubijenih Židova.

Markale

Markale

– 2002. Specijalni izaslanik generalnog tajnika UN-a u BiH Jacques Klein izvršio smotru ujedinjene mostarske policije, čime je službeno šest policijskih uprava integrirano u jednu.

– 2006. Iran je povukao svog ambasadora iz Danske u znak protesta zbog objavljivanja stripa o poslaniku Muhamedu u listu Jyllands-Posten.

Posted by on 2017-02-05. Filed under Magazin, Na današnji dan. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login