13.03 – Dogodilo se na današnji dan – Umro južnoslavenski pisac Ivo Andrić, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1961. godine

Petar Hektorović

Petar Hektorović

1325. – Asteci su osnovali svoju naseobinu Tenočtitlan, kasnije prijestonicu Asteškog carstva, na mjestu gde je današnji grad Siudad Meksiko.

1572. – Umro je hvarski pisac i plemić Petar Hektorović, autor spjeva “Ribanje i ribarsko prigovaranje“, jednog od najoriginalnijih djela renesansne književnosti.

1733. – Rođen je engleski hemičar i filozof Joseph Priestley, koji je otkrio kisik, amonijak, klorovodik, azot-oksid, ugljen-dioksid i sumpornu kiselinu. Bio je vatreni pristalica Francuske revolucije i ogorčeni protivnik ateizma prosvjetitelja – vjerovao je u besmrtnost duše. Djela: “Hartlijeva teorija o ljudskom duhu na principima asocijacije ideja”, “Slobodni razgovori o materijalističkim učenjima”, “Sokrat i Isus”, “Istorija i sadašnje stanje elektriciteta”.

1781. – Engleski astronom njemačkog porijekla William Herschel otkrio je Uran, sedmu planetu Sunčevog sistema.

1848. – Dan poslije masovnih demonstracija u Beču, pao je policijsko-apsolutistički režim kancelara Klemensa Metternicha. Kancelar je pobjegao u Veliku Britaniju, a hiljadama gnjevnih Bečlija koje su opkolile dvor car Ferdinand Prvi je obećao ustav.

Američki građanski rat

Američki građanski rat

1865. – Tokom Američkog građanskog rata, Kongres Konfederacije, pod predsjednikom Jeffersonom Davisom, žestokim protivnikom ukidanja ropstva, donio je zakon kojim je robovima dozvoljeno, u zamjenu za slobodu, da budu vojnici u južnjačkoj armiji.

1881. – U atentatu u Petrogradu ubijen je ruski car Alksandar II. Atentat su izvršili članovi tajnog udruženja “Narodna volja”.

1895. – U New Yorku je izgorjela laboratorija pronalazača Nikole Tesle i tako je nestala ogromna naučna baština koju je on godinama stvarao.

1946. – Snage jugoslovenske službe Državne bezbjednosti uhapsile su u selu Repuševići Dragoljuba Mihailovića Dražu, komandanta četničkih snaga u Drugom svjetskom ratu.

Višegrad, Ivo Andrić

Ivo Andrić

1975. – Umro je južnoslavenski pisac Ivo Andrić, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1961. godine, član Srpske akademije nauka i umjetnosti. Studirao je književnost i istoriju u Zagrebu, Beču, Krakovu i Grazu, doktorirao istoriju u Grazu 1924. djelom “Razvoj duhovnog života u Bosni pod uticajem turske vladavine”. U Prvom svjetskom ratu je hapšen i interniran, između dva svjetska rata bio je ambasador Jugoslavije u Berlinu, a poslije Drugog svjetskog rata je živio u Beogradu. U mladosti je pisao pjesme (“Ex ponto”, “Nemiri”, “Lirika”). Pripovjedač snažne imaginacije i izuzetan poznavalac istorije Bosne, odlikovao se vanrednom čistotom jezika i brušenim stilom, prefinjenim psihološkim analizama, dubokim poniranjem u suštinske probleme egzistencije i umijećem da sugestivnom magijom riječi dočara ljudsku i društvenu panoramu minulih vijekova. Koristeći narodna predanja, legende, istorijsku faktografiju, bogatstvo mašte i osjećanja svijeta, podigao je monumentalnu književnu građevinu, posebno romanima “Na Drini ćuprija”, “Travnička hronika”, “Gospođica”, “Prokleta avlija”, “Omer-paša Latas” (nedovršen). Ostala djela: zbirke pripovijedaka “Nemirna godina”, “Žeđ”, “Jelena, žena koje nema”, “Znakovi”, “Deca”, “Kuća na osami”, putopisi i skice “Staze, lica, predeli”, meditativna proza “Znakovi pored puta”, “Eseji, kritike, članci I i II”, “Sveske”.

Asteci

Asteci

1986. – Astronauti Vladimir Solovjov i Leonid Kizim postali su prvi članovi posade sovjetske astronautske stanice “Mir“.

1990. – Sovjetski parlament izglasao je okončanje 72-godišnjeg monopola na vlast Komunističke partije.

2000. – Pred Međunarodnim tribunalom za ratne zločine u Hagu počelo je suđenje generalu VRS Radislavu Krstiću, koji je optužen za “genocid, zločine prema čovječnosti i kršenje ljudskog prava i običaja ratovanja u Srebrenici”.

Posted by on 2017-03-13. Filed under Magazin, Na današnji dan. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login