31.08. – Dogodilo se na današnji dan – Rođen rimski car Kaligula. Umro francuski pjesnik i kritičar Charles Baudelaire. U automobilskoj nesreći u Parizu poginula princeza Diana

12. – Rođen je rimski car Kaligula, zapamćen kao jedan od najgrotesknijih historijskih likova. Njegove ekstravagancije poput navodne namjere da svog konja proglasi konzulom, doprinijele su da ga smatraju ludim. Vladao je od 37. do 41. godine, kada je ubijen u zavjeri pretorijanaca.

1290. – Kralj Edward I objavio je proklamaciju o progonu Jevreja iz Engleske.

1867. – Umro je francuski pjesnik i kritičar Charles Baudelaire. Njegova poezija – prožeta tananom osjećajnošću, koja je otvorila nove puteve lirike – izrazila je bijedu, očajanje i korupciju civilizacije i progovorila o čovjeku neprekidno raspinjanom između dobra i zla. Buntovnog duha, prevazišao je estetičke norme svog vremena, u poeziju je unio orijentalne boje i egzotiku, zadržao elemente romantizma, klasičnog paganizma i najavio simbolizam. Uz zbirku pjesama “Cvijeće zla”, koju mnogi smatraju najvećim lirskim događajem 19. vijeka, objavio je prozno djelo “Vještački raj”.

1888. – U Londonu je serijski ubojica Jack Trbosjek ubio svoju prvu žrtvu.

1897. – U Bazelu počeo Prvi svjetski cionistički kongres. Izaslanici koje je sazvao austrijski novinar Theodor Herzl zahtijevali su osnivanje jevrejske države u Palestini. Dvadeset godina poslije počeli su pregovori cionista i Velike Britanije o posjedu u Palestini pod britanskim mandatom.

1907. – U Petrogradu potpisan englesko-ruski sporazum kojim su Velika Britanija i Rusija podijelile interesne sfere u Persiji, Afganistanu i Tibetu.

1944. – Sovjetske trupe i tenkovi ušli su, u Drugom svjetskom ratu, u glavni grad Rumunije – Bukurešt.

1946. – Pred Međunarodnim ratnim sudom u Nürnbergu 22 optužena imala su završnu riječ. Svi optuženi izjavili su da se ne osjećaju krivima, a nekadašnji maršal Göring tvrdio je kako je htio spriječiti rat.

1949. –U Philadelphiji u Pennsylvaniji, rođen Richard Gere, američki filmski glumac. Glumačku karijeru započeo je 1969. i to s raznim ulogama u Broadwayskim produkcijama, a na filmu je debitirao 1975. godine. No tek 1980. godine se proslavio u Američkom žigolu. Njegov izgled i talent za karakterne uloge glavni su mu adut, pa tako dobiva redovno glavne uloge u filmovima.

1957. – Malaja (Malezija) je stekla nezavisnost.

1962. – Trinidad i Tobago postali nezavisna država u okviru Britanskog Commonwealtha.

1962. – Umro je francuski slikar Georges Braque, koji je sa Pablom Picassom 1905. osnovao kubistički pokret. Poslije Prvog svjetskog rata je prolazio kroz mnoge faze, slikajući s upadljivom originalnošću. Tražeći rješenja između objektivnog i neobjektivnog, slikao je prirodu, aktove i mrtvu prirodu.

1973. – Umro američki filmski režiser John Ford. Autor je više od 200 filmova i dobitnik četiri Oscara za filmove “Potkazivač”, “Plodovi gnjeva”, “Kako je bila zelena moja dolina” i “Miran čovjek”. Snažna ostvarenja dao je u vesternima.

1980. – Poljski radnički lideri potpisali su, nakon dvomjesečnog štrajka, sporazum sa vladom o pravu na štrajk i priznavanju sindikata Solidarnost, a Poljska je postala prva zemlja sovjetskog bloka u kojoj je dozvoljen rad jednog nezavisnog sindikata.

1983. – U Manili sahranjen vođa filipinske opozicije Benigno Aquina uz prisustvo više od milion ljudi. Ubijen je deset dana ranije na aerodromu u Manili prilikom povratka iz izbjeglištva u SAD, čime je filipinski diktator Ferdinand Marcos uklonio najozbiljnijeg protivkandidata na izborima 1984.

1986. – Umro Henry Moore, jedan od najvećih engleskih vajara 20. vijeka. Njegove skulpture nalaze se na mnogim javnim mjestima kao što su zgrada UNESCO-a u Parizu i Lincoln centar u New Yorku.

1986. – Umro Urho Kekkonen, najistaknutiji finski političar poslije Drugog svjetskog rata. Kao predsjednik Finske (1956-1982) i pobornik miroljubive politike i svestrane saradnje među državama, značajno je doprinio održavanju Konferencije o evropskoj bezbjednosti i saradnji (KEBS, kasnije OESC) 1975. u Helsinkiju.

1991. –  Uzbekistan i Kirgistan proglasili nezavisnost od SSSR-a, čime se broj republika koje su izašle iz Sovjetskog saveza popeo na deset.

1994. – Trupe bivšeg SSSR-a formalno okončale poluvjekovno vojno prisustvo u bivšoj Istočnoj Njemačkoj i na Baltiku, ceremonijom kojoj su prisustvovali predsjednik Rusije Boris Nikolajevič Jeljcin i kancelar Njemačke Helmut Kol.

1997. – U automobilskoj nesreći u Parizu poginula je Diana, princeza od Walesa. Bio je to dan kada je cijeli svijet nakratko utihnuo odavajući počast miljenici, princezi iz naroda, voljenoj humanitarki Diani.  Saranu je na televiziji pratilo 2,5 milijardi ljudi, a od Diane su se oprostili ugledne ličnosti iz cijelog svijeta.   U nesreći su život izgubili i njen pratilac Dodi al-Fayed i njihov vozač Henri Paul. Diana je prva supruga britanskog prijestolonasljednika, Charlesa, princa od Velsa. Sinovi koje mu je rodila, William i Henry, su drugi i peti u nasljednom nizu za britansku krunu, respektivno.

2003. – Kenija ukinula zabranu rada Mau mau pokretu, koji je pedesetih godina prošlog vijeka inicirao proteste protiv britanskih kolonista.

Posted by on 2023-08-31. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login