67 rođendan pruge Brčko – Banovići

Brčko – Banovići

Brčko – Banovići

Na današnji dan prije 67 godina u rad je puštena pruga Brčko – Banovići. Prvi voz ovom prugom prošao je 7. novembra 1946. godine.

Riječ je o pruzi na čijoj je izgradnji učestvovalo 60.000 osoba iz 20 zemalja svijeta. Izgradnjom pruge su, faktički, rođeni Banovići.

Omladinci su od maja do novembra 1946. godine iskopali tone i tone zemlje i kamena, izgradili dva tunela u dužini 667 metara i napravili čak 22 mosta ukupne dužine 455 metara.

Danas sa željezničke stanice u Banovićima ne kreće putnički voz ka Brčkom. Ostale su teretne linije ka Osijeku i gradovima u Srbiji te ka Termoelektrani Tuzla.
Miroslav Krleža o izgradnji ove čuvene bosanske pruge rekao je „Nije ovo prva pruga na svijetu sigurno, ali je prva koju su izgradila djeca”.

Podsjetimo se stihova koračnice koja je odjekivala iz grla omladinaca koji su učestvovali u izgradnji pruge.

„Brčko – Banovići to je naša meta, izgraditi prugu još ovoga ljeta. Jedan, dva, jedan, dva omladina Titova, kreće na rad zove obnova…“.

Posted by on 2013-11-07. Filed under Banovići, Brčko, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login