Afrika ubrzo postaje novi “eldorado”

AfrikaAfirka postaje sve zanimljivije tržište. Ratovi, državni udari i socijalne drame na ovom kontinentu sve su rijeđi, piše francuski Figaro.

Privredni rast na afričkom kontinentu ove godine, prema prognozi MMF, biće 5,2 posto, a četiri od 10 zemalja sa najbržim rastom potiču sa afričkog kontinenta.

Među prvim zemljama koje su pokazale snažno interesovanje za afričko tržište bila je Kina koja je još 2009. od SAD preuzela primat u ukupnoj vrijednosti vanjsko-trgovinske razmjene sa Afrikom.

Kinesko-afrička razmjena u 2000. godini vrijedila je jedva 10 milijardi dolara, u 2008. prešla je 100 milijardi, da bi 2013. dostigla čak 200 milijardi dolara.

Najveće interesovanje Kine na afričkom tržištu je za osnovnim sirovinama, kao što su nafta, gvožđe, bakar ili drvo, dok u isto vrijeme Kina masovno u Afriku izvozi finalne proizvode kojima je očarala 300 miliona osoba nove afričke srednje klase.

Drugi azijski privredni gigant, Indija, također je ubrzala saradnju sa afričkim zemljama, kroz veći uvoz sirovina za svoje fabrike, ali, za razliku od Pekinga, New Delhi se više oslanja na svoj privatni sektor.

U 2010. vrijednost indijsko-afričke razmjene iznosila je 30 milijardi dolara, a indijski investitori najviše su ulagali u tehnologiju i farmaceutsku industriju.

Brazil je treća zemlja koja posljednjih godina intenzivira svoje prisustvo na afričkom kontinentu, te je u tom cilju otvorio više od dvadeset diplomatskih predstavništava za posljednjih 12 godina.

Firme iz SAD investirat će 14 milijardi u Afriku

Vlada SAD objavila je da će američke firme investirati 14 milijardi dolara u Afriku. Drugog dana Američko-afričkog samita, u Washingtonu se okupilo skoro 100 američkih i afričkih kompanija, sa ciljem da se pronađu načini za jačanje međusobnih ekonomskih veza. Na forumu je bilo i 50 šefova afričkih država.

Tokom panel-diskusije sa izvršnim direktorima firmi, bivši predsjednik SAD Bill Clinton rekao je da su SAD do sada “samo zagrebale po površini” afričkog ekonomskog potencijala.

Agencija AP navodi da afrička ekonomija doživljava brz napredak. Taj kontinent je dom čak šest najbrže napredujućih svjetskih ekonomija, a decenija čvrstog rasta stvorila je srednju klasu sa povećanom kupovnom moći, koja je prema računici Afričke razvojne banke, u 2010. iznosila 350 miliona dolara, u odnosu na 220 miliona iz 2000.

“Pustili smo Evropu i Kinu da nas prestignu u Africi”, rekao je bivši gradonačelnik New Yorka Majkl Blumberg, koji je također učestvovao u forumu.

Među američkim kompanijama čiji su predstavnici učestvovali na samitu su i Chevron, Coca Cola, IBM i Mastercard. Među učesnicima je bio i Džef Imelt, izvršni direktor General elektrika, koji bi trebalo da do 2018. investira dvije milijarde dolara u Afriku.

Prema saopštenju Bijele kuće, Marriott će uložiti 200 miliona dolara investicija širom kontinenta, a IBM 66 miliona za obezbjeđivanje tehnoloških servisa Fideliti banci iz Gane.

Posted by on 2014-08-23. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login