Alkalaj prisustvovao sastanku Pokreta nesvrstanih zemalja

Pokret nesvrstanih, Sven Alkalaj

Pokret nesvrstanih, Sven Alkalaj

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Sven Alkalaj predvodio je delegaciju BiH na Specijalnom ministarskom sastanku Pokreta nesvrstanih zemalja o međuvjerskom dijalogu i saradnji za mir i razvoj koji se 17. i 18. marta održavao u glavnom gradu Filipina, Manili. Sastanku je prisustvovalo oko 80 delegacija zemalja članica Pokreta nesvrstanih, zemalja posmatrača i međunarodnih organizacija. BiH je učestvovala u svojstvu zemlje posmatrača.

Ministar Alklalaj se obratio prisutnima drugog dana sastanka i tom prilikom istakao da BiH daje punu podršku zemljama članicama Pokreta nesvrstanih u njihovim naporima da ojačaju razumijevanje među nacijama i pripadnicima različitih vjera i kultura, a u cilju sprječavanja daljnje polarizacije i širenja nepovjerenja među ljudima koje dovodi do pojava raznih vrsta ekstremizama, čemu smo svjedoci širom svijeta.

Također, ministar Alkalaj je istakao da je BiH kroz stoljeća na cijelom njenom prostoru uvijek bila jedinstven primjer suživota i razumijevanja četiri velike svjetske religije – islama, katolicizma, pravoslavlja i judaizma – i zajedničkog života pripadnika ovih religija, ističući da stoga BiH može u potpunosti razumjeti suštinu suživota i pomoći u izgradnji povjerenja i razumijevanja među ljudima različitih vjera i kultura, a što će svakako doprinijeti jačanju mira i sigurnosti u cijelom svijetu. Ministar Alkalaj se osvrnuo i na rezultate Regionalne konferencije Alijanse civilizacija koja je održana u Sarajevu u decembru prošle godine i koja je rezultirala usvajanjem Regionalne strategije Alijanse sa jasnim ciljevima izgradnje povjerenja i međusobne saradnje u regionu uvažavajući sve kulturne i vjerske različitosti. u našem dijelu svijeta.

Na marginama ministarskog sastanka u Manili, ministar Alkalaj je drugog dana konferencije imao brojne susrete sa kolegama ministrima i šefovima delegacija Indonezije, Omana, Saudijske Arabije i Maroka. Tokom ovih susreta, ministar Alkalaj je sa sagovornicima, između ostalog, razgovarao o modalitetima i načinima za brži i konkretniji razvoj bilateralnih odnosa i saradnje između BiH i navedenih zemalja sa posebnim naglaskom na jačanje međusobnih ekonomskih odnosa.

Specijalni ministarski sastanak Pokreta nesvrstanih zemalja o međuvjerskom dijalogu i saradnji za mir i razvoj završio je danas usvajanjem zvanične deklaracije i programa akcije koji su pozvali na izgradnju međusobnog povjerenja i razumijevanja između različitih nacija, kultura i vjera a u cilju bolje saradnje, bržeg razvoja i daljnje izgradnje mira i sigurnosti u svijetu.

bih-x.info

Posted by on 2010-03-18. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login