Apel za pomoć Zemaljskom muzeju BiH

 Zemaljski muzej, BiH

Zemaljski muzej, BiH

Članovi Udruženja za kulturu “Preporod” na redovnoj godišnjoj skupštini u glavnom gradu Norveške Oslu pridružili su se međunarodnoj akciji solidarnosti s institucijama kulture u BiH te tom prilikom usvojili poseban apel, rečeno je Feni u “Preporodu” Norveške.

U apelu se poručili kako je potrebno pomoći opstanku Zemaljskog muzeja BiH,  simbola snažne kulturne baštine cijele Bosne i Hercegovine, koja je stoljećima geostrateški dio Evrope.

“Mi smo raseljeni po svijetu, nas 1,4 milona građana BiH. Prognani smo i našli smo svoje utočište, ali nismo zaboravili svoju domovinu. Umiranjem kulture, lagano i mi umiremo”, poručili su.

U apelu se naglašava kako se ne smije dozvoliti to “kulturološko ubijanje svega što znači naša historija i što snažno potvrđuje naš identitet”.

Ovaj protest je konkretiziran i simboličnim stavljanjem žute trake preko skeniranih mnogih naslova knjiga, koje su promovirane na kulturnim večerima “Preporoda” tokom 16- godišnjeg rada na prezentiranju i očuvanju bh. kulturne bastine i maternjeg jezika.

Autorica ove zanimljive instalacije, koja predstavlja simboličan protest je Valida Mujezinović, arhitektica i slikarica.

Protestu se pridružio i Svein Mønnesland, profesor i dopisni član Akademije nauka i umjetnosti BiH.

U narednom periodu, Bosanci i Hercegovci, nastanjeni u Norveškoj, planiraju kontaktirati predsjednika Međunarodne organizacije muzeja ICOM iz Norveške Leifa Parelia, koji se ranije javno priključio protestu, da pokuša iznaći konkretne načine pomoći Zemaljskom muzeju BiH.

Inače, 1995. godine Svein Mønnesland, zajedno s profesorom  Tone Bringe i Leifom Pareliem, uspješno je realizirao projekt saradnje Zemaljskog muzeja i Folketsmuseum u Oslu.

Posted by on 2013-03-25. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login