Apelacioni sud odbacio Trampov zahtev za deblokiranje uredbe

Donald Trump

Donald Trump

Američki Apelacioni sud odbacio je danas zahjtev administracije predsjednika Donalda Trumpa da hitno bude ponovo stavljena na snagu njegova uredba o zabrani ulaska u SAD za izbjeglice i državljane sedam pretežno muslimanskih zemlja, javlja AP.

Ministarstvo pravde SAD-a podnijelo je u subotu uveče žalbu protiv suspenzije kojom je sud blokirao odluku predsjednika Trumpa o zabrani ulaska u zemlju za izbjeglice i državljane sedam zemlja s pretežno muslimanskim stanovništvom, a Trump je obećao da će svoju odluku vratiti na snagu.

U žalbi se ističe da je “suvereno pravo” predsjednika da strance primi u zemlju ili ne, navodeći kao “osnovni princip da stranac koji traži prvi put ulazak u SAD traži privilegiju i nema ustavna prava u vezi sa njenom primjenom”, prenijela je američka agencija.

Američki predsjednik okarakterisao je u subotu kao “smješnu” presudu sudije Jamesa Robarta iz Seatlea, poručivši da će odluka “takozvanog sudije” biti poništena.

– Pobijedit ćemo. Radi sigurnosti zemlje, pobijedit ćemo – rekao je Trump novinarima na Floridi, prenosi Reuters.

Trump je juče, u nizu tvitova, osudio odluku koju je federalni sudija donio u petak, a u jednom od njih je naveo da će, zbog blokiranja odluke o zabrani ulaska, mnogi “loši i opasni ljudi moći da nagrnu u zemlju”.

Američka vlada upozorila je da odluka o ukidanju zabrane putovanja u SAD direktno šteti javnosti.
Ministarstvo pravde zahtijeva da odluka sudije Robarta bude stavljena van snage dok se ne odgovori na podnesenu žalbu, naglašavajući da je zabrana ulaska neophodna “kako bi se osiguralo da oni kojima je odobren ulazak nemaju namjeru da naškode Amerikancima i nemaju veze s terorizmom”.

Odlukom sudije Robarta, američka administracija je spriječena da stavi na snagu uredbu kojom je, također, zabranjen pihvat sirijskih izbjeglica i koja je izazvala proteste velikih razmjera širom SAD-a.

Posted by on 2017-02-05. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login