Argentina lansirala prvi satelit domaće proizvodnje

satelitArgentina je lansirala prvi domaći komunikacijski satelit “ARSAT-1” iz svemirske baze Kourou u Francuskoj Gvajani.

Argentinska predsjednica Christina Fernandez je na svome Twitter profilu, nakon lansiranja satelita, napisala da je to vrlo važan događaj za Argentinu.

“ARSAT-1 je na putu prema svemiru. To je vrlo uzbudljivo”, napisala je predsjednica Fernandez.

Napomenula je da je Argentina time ušla u grupu zemalja koje imaju kapacitete da samostalno proizvode ove vrste satelita.

Inače, osim Argentine slične vrste satelita proizvodi i nekoliko zemalja Evropske unije (EU), Sjedinjene Američke Države (SAD), Rusija, Kina, Indija, Izrael i Japan.

Satelit “ARSAT-1” je prvi satelit u Latinskoj Americi proizveden domaćom tehnološkim kapacitetima. Na njemu je sedam godina radila grupa od 500 stručnjaka, a koštao je 250 miliona dolara.

Nakon što se smjesti u orbitu, satelit “ARSAT-1” će tokom 15 godina Argentini, Čileu, Paragvaju i Urugvaju pružati usluge digitalne televizije i mobilne telefonije. Očekuje se da će satelit doprinijeti u poboljšanju pristupa telefonskoj i internet konekciji u područjima kao što je Južni pol.

Posted by on 2014-10-18. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login