Artefakti iz drugog stoljeća nađeni kod Skoplja

SkupiPrilikom arheoloških iskopavanja u teatru u antičkom gradu Skupiju blizu Skoplja, glavnog grada Makedonije, otkriveni su novi artefakti, među kojim se nalazi i jedan ženski kip, za koji se pretpostavlja da datiraju od drugog stoljeća Nove ere.

Ministrica za kulturu Makedonije Elizabeta Kačenska Milevska je, zajedno s direktorom Ureda za očuvanje kulturnog naslijeđa Viktorom Lilčikom, u četvrtak posjetila područje na kojem su pronađeni artefakti.

Milevska je u razgovoru s novinarima Anadolije izjavila kako su iskopavanja antičkog grada Skupija u trećoj fazi i da će zbog novih otkrića rad na ovom području trajati još dva mjeseca.

Navela je kako će tender za izvođenje radova na pozornici antičkog teatra otvoriti do kraja aprila, dok će se za auditorij moći licitirati sve do kraja juna.

“Pored kipa pronađeno je nekoliko grobova i mi smo bili u prilici vidjeti ih. Rečeno je da je moguće pojavljivanje i nekropole”, izjavila je Milevska.

Poznati kulturni centar

Lilčki je, pak, istakao da su tri pronađena groba vrlo interesantna i da vjerovatno pripadaju kršćanima iz četvrtog ili petog stoljeća.

Kazao je da arheološki radovi traju već dvije godine, a očekuje se da će teatar za javnost biti otvoren do 2017. godine, kada bi trebao biti otkopan i prostor za orkestar.

Prilikom iskopavanja pronađeni su različiti mermerni blokovi, prstenovi, koje je Milevska pomno istražila.

Skupi se nalazi na lijevoj strani rijeke Vardar i smatra se jednim od mjesta u Makedoniji u kojem je period Rimskog carstva ostavio najupečatljiviji trag.

Smatra se da je izgrađen u trećem stoljeću, a predstavlja poznati kulturni centar gdje su pronađene različite crkve, silosi za pšenicu, teatar kao i stambeni objekti.

Posted by on 2015-04-04. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login