Austrijski ambasador Pammer dežurao za Zemaljski muzej

Martin Pammer

Martin Pammer

Austrijski ambasador u Bosni i Hercegovini Martin Pammer dežurao je u utorak  u Zemaljskom muzeju BiH u Sarajevu, u okviru akcije ”Ja sam Muzej”. Time je dao doprinos aktivnosti koja je pokrenuta s namjerom podsjećanja na činjenicu da je najveća i najznačajnija muzejska institucija u državi zatvorena skoro tri godine.

Članovi Udruženja ”Akcija”, koje je nosilac aktivnosti, informirali su Pammera o značaju akcije, ali i ove institucije kulture za Sarajevo i cijelu državu.

Pammer je Feni kazao da je zatvoren muzej velika bruka za cijelu državu i sve njene narode. Kaže da su zakovana muzejska vrata jedna od prvih stvari koje uoče njegovi gosti koji dolaze iz Austrije.

– To je za njih slika u kakvom se stanju nalazi ova država – rekao je Pammer.

Pozdravio je inicijativu nevladinog sektora i njihovu volju da muzej bude otvoren. To pokazuje, dodao je, da građani rade za napredak svoje zemlje.

– Također, činjenica da su se akciji odazvali predstavnici stranih zemalja govori o značaju ove institucije, za njene građane i za imidž u inostranstvu – naglasio je.

Aktivnosti građanske akcije ”Ja sam Muzej”, koje uključuju svakodnevna dežurstva u Zemaljskom muzeju BiH, počele su 3. augusta, a do sada se odazvao veliki broj osoba iz kulturnog, političkog i javnog života.

Posted by on 2015-08-12. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login