Backo Mini Express postaje turistički dragulj Zagreba

Backo Mini Express

Backo Mini Express

Globalna zainteresiranost za malu zagrebačku oazu velike kreativnosti i ručnog rada, koja je na 75 kvadratnih metara iznjedrila maketu po kojoj prometuju čak 102 voza  osam sati svakog dana, učinila je od makete Backo Mini Express pravi turistički dragulj.

Maketa Backo Mini Express, kako je priopćio menadžer projekta, po svojim dimenzijama te sadržaju koji je umanjeni prikaz stvarnog života u omjeru 1:87, spada među dvadeset najvećih u Europi. Plod je isključivo ručnog rada i velikog maketarskog zalaganja idejnog začetnika projekta Antuna Urbića i još četvorice djelatnika makete te je u 80 posto svog sadržaja izvorni hrvatski proizvod.

Već na samom otvorenju medijske novinarske ekipe iz daleke Kine popratile su projekt te poslale u istočnu Aziju vijesti o ovom jedinstvenom sadržaju u Hrvatskoj. “Danas turisti od Sjedinjenih Američkih Država, Njemačke, Skandinavije, Slovenije do Novog Zelanda rado obilaze tu svojevrsnu atrakciju” istaknuli su.

Dodaju da je već nakon četiri mjeseca od kada je otvorena, smještena u zagrebačkoj Gundulićevoj ulici br. 4, postala pravo turističko odredište glavnog grada, ali i kontinentalne Hrvatske.

S porastom turističkih posjeta Zagrebu, koji i ove godine bilježi rekorde, turisti su otkrili i maketarsko blago kojega je nedavno posjetio i svjetski poznati danski dirigent Michael Schonwandt.

“Našao sam vijesti vezane uz najveću maketu željeznice ovih prostora i zamolio kolege iz koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog da me dovedu. Sam imam maketu na 25 kvadratnih metara, ali nisam odolio da vidim kako to izgleda u ovom izdanju”, kazao je Schonwandt tokom svog posjeta maketi u Gundulićevoj ulici.

U maketi kojom istovremeno može bez ikakvih kvarova ili sudara voziti dvadeset vozova, za što je postavljeno čak 1.050 metara mini tračnica, dio kojih je ukopan i deset centimetara u pod, a neke se nalaze na visini od tri metra, s radošću uživaju i djeca i odrasli.

Maketa se može pogledati svakog petka i subote, u prosjeku je pogleda 70 posjetitelja dnevno. Organiziraju se posjete raznih udruga, škola i organizacija, a od maja sve su češći strani gosti.

Idejni začetnik i voditelji projekta Antun Urbić, izrazio je želju da Backo Mini Express postane prepoznatljiv turistički proizvod Hrvatske, prostor u kojega će odrasli i djeca s radošću trošiti vrijeme gledajući zaljubljeno u vozove, bez obzira što današnja tehnologija, internet, svijet telefona te brojni gadgeti nude sasvim drugačiji način zabave.

“Projekt je nastao da svatko može pronaći svoj komadić radosti i sreće, pa se nadamo da ćemo to ponuditi i na ljeto, jesen, zimu, Advent, osmišljavajući nove zanimljivosti”.

Posted by on 2015-08-12. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login