“Balkanski rekvijem” najbolja predstava na festivala bh. drame “Zenica – Sarajevo 2015.”

Balkanski rekvijemU takmičarskom programu XIV. festivala bh. drame “Zenica – Sarajevo 2015.” žiri publike nagradu za najbolju predstavu dodijelio je djelu „Balkanski rekvijem“, u režiji Stevana Bodrože.

Stručni žiri Festivala, nakon odgledanih devet selektiranih predstava, nagradu „Miodrag Žalica“, za najbolji izvedeni bosanskohercegovački dramski tekst, dodijelio je djelu “Kino oko”, autora Almira Imširevića, koji je izveden kao prvi dio trilogije “Balkanski rekvijem”, a ova predstava je dobila još nekoliko zvaničnih nagrada.

Glavna nagrada Festivala za najbolju predstavu u cjelini dodijeljena je predstavi “Balkanski rekvijem”, u koprodukciji BNP Zenica/Wien Kultur, I Trembles, Theater Hundsturm/ Internacionalni teatarski festival MESS, a dobila je i nagradu za najbolju režiju Stevana Bodrože, kao i nagradu za najbolje glumačko ostvarenje u kategoriji ‘glumac’, koja je dodijeljena Robertu Finsteru, za ulogu N.N. u predstavi “Balkanski rekvijem”.

Nagrada za najbolje glumačko ostvarenje u kategoriji ‘glumica’ dobila je Sylvija Haider, za ulogu Zoje u predstavi “Balkanski rekvijem”.

Nagrada za najbolje glumačko ostvarenje mladog glumca/glumice pripala je Borisu Leru za ulogu Prebijenog u predstavi “Teferič”, produkcija Kamerni teatar 55 Sarajevo, a nagrada za najbolju epizodnu ulogu Jeleni Kordić – Kuret, za ulogu Bake u predstavi “Kokoš”, produkcija Internacionalni teatarski festival MESS i Sarajevski ratni teatara SARTR.

Prestižna nagrada „Radovan Marušić“ za najbolje likovno oblikovanje predstave, scenografiju, kostimografiju ili dizajn svjetla, dodijeljena je Vedranu Hrustanoviću, za scenografiju za predstavu “Balkanski rekvijem”, i Adisi Vatreš-Selimović, za kostimografiju u predstavi “Teferič”, produkcija Kamerni teatar 55 Sarajevo.

Nagradu za najbolju scensku muziku primio je Draško Adžić za muziku u predstavi “Natatorijum”, u produkciji Narodnog pozorišta/Narodnog kazališta/Nepszinhaz Subotica. Nagrada „Antun Marinić“ za najbolji scenski pokret dodijeljena je Sanji Burić za scenski pokret u predstavi “Balkanski rekvijem”.

Specijalne nagrade stručnog žirija dodijeljene su Teatru Istanbul Devlet Tivatrosu (Državni teatar Istanbul) za afirmaciju bosanskohercegovačkog dramskog teksta u turskom teatarskom prostoru, predstavi “‘Ajmo na fuka”, u koprodukciji HNK u Mostaru i Narodnog pozorišta Mostar, za odlučan iskorak teatra prema novim mogućnostima umjetničke saradnje.

Specijalna nagrada „Adem Čejvan”, direkcije Festivala, dodijeljena je dugogodišnjem, zaslužnom i uglednom bosanskohercegovačkom glumcu Dobrici Agatonoviću – Agi “za sjajne glumačke kreacije i ukupan doprinos razvoju teatarske umjetnosti u Bosni i Hercegovini”.

Posted by on 2015-05-19. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login