Ban Ki-moon pozvao svijet da ”promijeni kurs” zbog globalnog zatopljenja

Ban Ki-moonBan Ki-moon

Ban Ki-moonBan Ki-moon

Samit UN-a o globalnom zatopljenju kojem prisustvuje 120 lidera počeo je danas u New Yorku. Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon na otvaranju samita pozvao je svijet, da “promijeni kurs” pred prijetnjom klimatskog zatotopljenja.BiH  je predstavio član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović.

”Klimatska promjena prijeti teško stečenom miru, prosperitetu i šansama za uspjeh milijardi osoba”, rekao on otvarajući Generalnu skupštinu UN-a u New Yorku.

Pozvao je vlade da uplate 100 milijardi dolara godišnje u Zeleni fond za klimu uspostavljen u Kopenhagenu 2009. godine.

Cilj skupa je ograničavanje globalnog zagrijavanja na dva stupnja Celzija više od predindustrijske ere. No znanstvenici upozoravaju da ako se emisija stakleničkih plinova zadrži na sadašnjoj razini, Zemlja će do kraja stoljeća biti toplija za 4 do 5 stupnjeva Celzija.

Ovdje nije riječ o pregovaračkom skupu, već će sudionici objaviti što namjeravaju učiniti kako bi olakšali postizanje obavezujućeg sveobuhvatnog sporazuma na međunarodnoj konferenciji koja će se na tu temu održati u Parizu krajem 2015. Sporazum iz Pariza stupit će na snagu 2020.

“New York je jedinstvena prilika za provjeru s koliko volje jedni i drugi žele raditi na klimi”, tvrdi dužnosnica UN-a nadležna za klimu Christiana Figueres.

Fokus  će biti na velikim zemljama u rastu, prije svega na Kini i Indiji koje, kao najveći zagađivači na svijetu uz SAD, nevoljko pristaju na smanjivanje svojih emisija kako ne bi usporile rast i insistiraju da industrijalizirane zemlje plate najveću cijenu, prenosi portal croenergo.eu.

Američki predsjednik će svojim prisustvom  na summitu poslati poruku svijetu, no Kina u New York šalje tek zamjenika predsjednika vlade Zhanga Gaolija, a Indija ministra za okoliš.

Obim skupa primorao je UN na organizaciju tri paralelne plenarne sjednice. Generalni sekretar UN-a  će istog popodneva rezimirati ostvarene rezultate i proslijediti ih pregovaračima kako bi ih mogli uključiti u iduće sastanke, u decembru u Limi i iduće godine u Parizu.

Posted by on 2014-09-24. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login