Beč: 2015. je godina pješačenja

Beč

Beč

Grad Beč je 2015. godinu proglasio “Godinom pješačenja”, a ova tema podrazumijeva brojne aktivnosti kojima se nastoji povećati broj pješaka u gradu, ukazati na pozitivni učinak hodanja na zdravlje i okoliš, a pješačenje kao najjednostavniji vid kretanja učititi popularnijim.

Danas 39 posto ljudi u Beču koristi javni prijevoz, 6 posto biciklo, 27 posto građana su pješaci.

Obilježavanju “Godine pješačenja” prethodilo je usvajanje “Načelne odluke o pješačkom saobraćaju” i “Stručnog koncepta za mobilnost” na sjednici Gradskog vijeća 19. decembra 2014. godine.

Ovi dokumenti sadrže osnovne smjernice za poboljšanje pješačkog saobraćaja.

Na prvom mjestu je sigurnost u saobraćaju, prvenstveno “Vision Zero”, odnosno nula mrtvih pješaka u saobraćaju.

Postepeni cilj je da broj stradalih svake godine bude smanjen za 5 posto.

Kako bi više građana hodalo, Grad se obavezuje da napravi nove i šire pješačke staze, a pješačke zone učini atraktivnijima ozelenjavanjem, izborom podnih ploča i urbanog mobiljara.

Odluka se odnosi i na prilagođavanje starijim osobama i invalidima, zatim strateško povezivanje staza, poboljšanu signalizaciju, izdavanje materijala s najboljim rutama, te optimizaciju zimske službe kako bi pješačke staze u svako doba bile prohodne. Cilj je da se i popravi imidž pješačenja kao “zdrave i ekološke urbane mobilnosti”.

Kampanja je počela u Novogodišnjoj noći kada su se prolaznicima simbolično dijelile kašike za cipele.

Uskoro će biti dostupne i aplikacije za brojanje koraka i planiranje ruta, a Grad će izdati i kartu grada s pješačkim stazama.

Neke od manifestacija su “Mobilni kafići” za upoznavanje bečkih naselja, “Street Festival” tokom Evropske sedmice mobilnosti i svakako najveća međunardona konferencija o pješačenju “Walk21” koja se u oktobru održava u Beču, saopćio je Compress Sarajevo.

Posted by on 2015-01-14. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login