Beč: „Evropska mreža Moderne (1900.-1938.)“ u muzeju Belvedere.

Beč

Beč

Bečki muzej i dvorac Belvedere od 11. oktobra 2014. do 1. februara 2015. prikazuje izložbu pod nazivom “Hagebund-Evropska mreža Moderne” – bečku i srednjeevropsku umjetničku scenu između 1900. i 1938. godine, koja je spajala različite stilske pravce i već 1907. godina avansirala u vodeće udruženje za modernu umjetnost, koje je uskoro prevazišlo secesiju i zastupalo aktuelne tendencije između ekspresionizma i Nove stvarnosti.

Umjetničko udruženje i njeni članovi etablirali su se prije svega kroz otovrenu politiku izlaganja, zahvaljujući kojoj je već 1970. godine organizovana zajednička izložba mađarskih, poljskih, čeških i njemačkih umjetnika.

Tako je Hagebund predstavljao ranu mrežu evropske umjetnosti sa regionalnim centrom u Beču. Kada je secesija poslije 1918. godine izgubila na snazi, Hagebund je dao nove impulse.

Moderna umjetnost Austrije na mnogobrojnim izložbama može zahvaliti upravo Hagebundu, čiji cilj je prezentacija evropske mreže umjetnika i njihovih aktivnosti na inovativan način kao i novi pogled na razvoj austrijske Moderne, posebno u periodu između dva svjetska rata.

Izložba je posvećena uticajima i međusobnu povezanost umjetnika u Beču, Pragu, Münchenu, Budimpešti, Lembergu, Bratislavi, Krakovu i Trstu.

Nakon izložbi djela između Jugendstila, simbolizma, neoimpresionizma i divizionizma uslijedio je ekspresionizam sa djelima Kokoschke, Schielea, Koliga i Iseppa.

Izložba u Belvederu prikazuje na osnovu najvažnijih djela navedenih umjetničkih pravaca priču o Hagebundu. Sa više od 150 umjetničkih djela doživljava se ne samo razvoj umjetnosti u Beču nego i kulturnohistorijska dimenzija ovog skoro u potpunosti zaboravljenog udruženja umjetnika, saopćio je Compress Sarajevo.

Posted by on 2014-09-26. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login