Beč očekuje 27 miliona eura od Eurosonga

Eurovision, Vienna

Eurovision, Vienna

Bruto prihodi od Eurosonga mogli bi da dostignu ukupnu vrijednost od 38,1 milion eura, od čega bi 27,8 miliona eura moglo direktno da pripadne Gradu Beču.

To je procijenio bečki Institut za privredna istraživanja IHS.

Rezultati istraživanja o ekonomskom efektu predstojećeg Eurosonga za Grad Beč, koje je danas objavio ovaj renomirani institut, pokazali su da se ukupna reklamna vrijednost ovog muzičkog događaja procjenjuje na 100 miliona eura.

Dodatno se očekuju prihodi od poreza u visini od 16 miliona eura, od kojih najveći dio od 6,2 miliona eura pripada državi.

Socijalno osiguranje će dobiti 5,9 miliona eura, Grad Beč 900.000 eura, ostalih osam pokrajina 1,6 miliona eura, a lokalne zajednice 900.000 eura.

Zahvaljujući ovoj velikoj manifestaciji stvorena su radna mjesta koja odgovaraju broju od 562 zaposlenja na puno radno vrijeme u godišnjem prosjeku, od tog broja 416 u Beču, pokazalo je istraživanje IHS-a.

Najviše će profitirati hotelijerstvo i gastronomija, zatim umjetničke djelatnosti, radio i tv-stanice, reklamna industrija i agencije za istraživanje tržišta. Beč očekuje oko 30.000 noćenja oko 23. maja kada se održava 60. Eurovision Song Contest.

Bečka turistička zajednica upozorila je hotelijere da ne postanu gladni profita jer je utisak posjetilaca podjednako važan kao direktni efekat.

“Eurosong nam donosi globalnu pozornicu kako bismo predstavili svoje dvije glavne snage – muziku i naše gostoprimstvo”, objasnio je turistički direktor Norbert Ketner.

Posted by on 2015-04-07. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login