Bh. planinari u pohodu na Grintovec

planinari Planinarsko sportsko društvo (PSD) “Zlatni ljiljan” iz Sarajeva organiziralo je za vikend, u suradnji s jednim od najstarijih planinarskih društava u Republici Sloveniji PD “Kamnik”, pohod na Grintovec (2.558 m.n.v.).

Na tom pohodu sudjelovalo je 40 planinara od kojih je dio iz drugih društava u BiH (PD “Zefir” Gračanica, GSS Goražde, PD “Bjelašnica”, PD “Visočica” Sarajevo, “Avantur”, PD “Borašnica”, PD “Igman” i HPD “Bjelašnica 1923.”).

Prvi dan tog pohoda realizirana je planinarska tura Kamniška Bistrica (601 m.n.v.) – Kokrsko sedlo (1793 m.n.v.), a drugi dan uspon na vrh Grintovec (2.558 m.n.v.).

Staza do Kokrskog sedla okarakterizirana je kao tehnički laka, ali je zahtjevna upravo radi velike visinske razlike. Iz doline u Kamniškoj Bistrici do vrha potrebno je 3 do 4 sata hoda. Staza vodi kroz bukovu šumu koja je dosta oštećena uslijed lavinskog djelovanja u zimskim uvjetima. Po tom putu moguće je ići i zimi kad se potrebna velika pažnja zbog opasnosti od lavina.

Vodič Husein Šabić iz PSD “Zlatni ljiljan” kaže Feni da su na putu za Grintovec bh. planinari konačili na Kokrskem sedlu gdje se nalazi Cojzova koča na nadmorskoj visini od 1.793 metra.

Ta kuća je na Kokrskem sedlu, između Kalške gore i Grintovca. Izgrađena je 1897.godine, obnovljena 1988., a ima i certifikat Planinarskog saveza Slovenija za kuću koja ima najbolje okolišno – sigurnosne uvjete. Ima 105 ležajeva sa svim pratećim elementima.

Drugog dana pohoda bh. planinari penjali su Grintovec. Staza prema tom vrhu ide po kratkim strminama, stjenovito područje bez visokih rastinja, djelimično po skalama koje na pojedinim mjestima imaju i travnatih površina do vrha Grintovca odakle se pruža divan pogled na Ljubljansku kotlinu i Jezersku dolinu te okolne planine i vrhove. Vrijeme je bilo ugodno za hodanje, sunčano s povremenim vjetrom.

Značajnu podršku realizaciji tog pohoda pružili su vodiči PD “Kamnik”, a uz njihovu svesrdnu pomoć omogućeno je određenom broju planinara uspon težim i zahtjevnijim pravcima na Kalšku goru i Grintovac kroz Duge stijene.

Po završetku ture, drugi dan u Kamniškoj Bistrici, nastavljeno je druženje s planinarima PD “Kamnik” i PD “Podnanos”. Upriličen je i obilazak srednjovjekovnog grada Kamnika i drugih znamenitosti tog područja.

“Dogovoren je nastavak suradnje i uzvratna posjeta Sarajevu te obilazak planina u okolini Sarajeva”, kazao je Šabić, koji je Feni ustupio fotografije uz ovaj tekst.

Grintovec je najviša planina u Kamniško – Savinjskim alpama, piramidalnog je oblika a prvi zabilježen uspon na Grintovec uspio je poznatom botaničaru Giovaniju Antonniju Scopoliju 1759. godine.

 

Posted by on 2015-06-18. Filed under Magazin, Zdravlje & Ljepota. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login