Bh. turizam: Stihijski razvoj bez učešća vlasti

turisti, BiHVeć godinama brojni specijalirani časopisi i web portali preporučuju turistima BiH, a u posljednje vrijeme BiH je proglašavana i najisplativijom, pa i najboljom avanturističkom destinacijom na svijetu.

Netaknita priroda, kulturno-istorijsko bogatstvo, različitost kultura i religija, uglavnom su razlozi zbog kojih turisti sve češće posjećuju Bosnu i Hercegovinu.

Strani turisti koji su prvi put posjetili Sarajevo o svojim impresijama kažu:

“Moram biti iskren i reći da nisam mnogo znao, ali sad kada sam ga posjetio, oduševljen sam. Grad je interesantan zato što je multikuturalan.“

“Nismo imali baš neke posebne ideje šta ćemo naći u Sarajevu, ali bili smo znatiželjni. Osim o periodu o proteklom ratu, ne znam puno toga o ovom gradu.”

U skladu sa savremenim trendovima sve je više onih koji se žele okušati u ekstremnim sportovima. Bosna i Hercegovina je zbog planina i rijeka idealna za razvoj avanturističkog turizma.

No, zbog nedostatka sluha onih koji bi se trebali baviti razvojem ove privredne grane, turisti u BiH, recimo, nemaju mogućnost da se spuštaju padobranom, paraglajderom ili lete jedrilicama.

„Pružanje eventualnih usluga turistima kroz oblast sportske avijacije, gdje spadaju letenje sportskim avionima, jedrilicama, paraglajding, padobranstvo, što mnoge zemlje u regionu i u Evropi pružaju, to je kod nas sada skoro nemoguće zato što takav vid pružanja usluga treba da ima i podršku države“, kaže generalni sekretar Vazduhoplovnog saveza BiH Alen Halak.

Zbog planina, brzih i čistih voda i netaknute prirode čuveni magazin National Geographic uvrstio je BiH u najbolje avanturističke destinacije za ovu godinu.

turisti, BiHTuristi su sve više zainteresovani i za rafting na bh. rijekama, kaže Kasim Džajić, koji već desetak godina organizuje rafting ture na Neretvi. Iz godine u godinu osmišljava kako svima koji se odluče posjetiti ovaj dio BiH pokazati ljepote Neretve. To čini samostalno, bez pomoći države:

„Jedino što imamo ponuditi je priroda, tako da sam ja to već ranije shvatio i opredijelio se. Opredijelio sam se da se ostatak života bavim turizmom, jer to je ono što imamo“, kaže Kasim Džajić.

Bez smišljene strategije

Bosnu i Hercegovinu iz godine u godinu posjećuje sve više turista koji su zainteresovani za gotovo sve vrste turizma. Samo za prvih pet mjeseci, za 13 posto su povećani i broj turista i broj noćenja.

No, pored toga što brojke pokazuju pozitivan pomak, ne postoji smišljena strategija za razvoj turizma, kaže predsjednik Udruženja turističkih agencija BiH Zoran Bibanović:

„U principu nemamo nikakvog plana, nemamo smišljene politike i rezultat toga je stihijski razvoj, mimo nas. Turizam je kao i žvot – razvija se onako kako se razvija.“

Ono što koči Razvoj turizma je nedostatak zakona na državnom nivou, a samim tim i državne strategije kojom bi se odredile top destinacije u BiH. Postoji strategija za razvoj turizma u Republici Srpskoj, ali ne i u Federaciji, zbog čega cijeli teret pada na pleća turističkih radnika, kaže glasnogovornica Turističke zajednice Kantona Sarajevo Asja Hadžiefendić Mešić:

„Mi imamo definisanu turističku zajednicu koja je zadužena za promociju turističke ponude Federacije BiH, a nemamo do kraja regulisano zakonom predviđeno prikupljanje sredstava za tu promociju. Problemi sa kojim ase sreću turistički subjekti su možda još i veći. Praktično bi država trebala intervenisati različitim vrstama poticaja prema turističkim subjektima koji se bave receptivnim turizmom, znači koji dovode turiste. Oni rade u veoma teškim uslovima trenutno. Uopće mislim da je turističkom sektoru veoma teško, ali se pokazao kao vrlo elastičan faktor – jer moram napomenuti da je u prošloj godini, bez obzira na sve zamjerke našoj statistici i našim legalnim tokovima novca, Centralna banka BiH objavila da je praktično 10 posto ukupnog izvoza izvozni turizam.“

Aida Đugum / rse / bih-x.info

Posted by on 2012-08-09. Filed under Bosna i Hercegovina, Turizam. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login