BiH će dobiti 24 terena za odbojku na pijesku

odbojka na pijeskuOdbojkaški savez Bosne i Hercegovine kroz razvojne projekte FIVB-a realizira dva projekta nakon čije će potpune realizacije u škole širom Bosne i Hercegovine biti uručeno 2.418 lopti i 134 odbojkaške mreže, odnosno opremljena 24 terena odbojke na pijesku.

Projekat ”Male olimpijske igre u Bosni i Hercegovini” počeo je 2011. godine. Do sada su u sedam tranši podijeljene 2.094 lopte i 119 mreža, a završava se ove godine osmom tranšom, saopćeno je iz Odbojkaškog saveza BiH.

Projekt renoviranja i opremanja terena odbojke na pijesku počinje naredne godine i trajat će do 2018.

“Svjetska odbojkaška asocijacija ulaže sredstva u razvoj odbojke, a u tom razvoju podrška školskom sportu dobija svoj puni smisao i opravdanje, jer sport ukoliko se utemelji u školama sigurno ima veću šansu za razvoj. Ovaj projekt je u završnoj fazi”, kazao je predsjednik Odbojkaškog saveza BiH Milutin Popović.

“Paralelno s tim mi smo konkurisali kod razvojnog fonda FIVB-a za projekat pod nazivom ‘Renoviranje i opremanje terena u odbojci na pijesku’. Naš cilj je da kroz pripadajuća sredstva iz svjetske odbojkaške asocijacije u naredne četiri godine opremimo u potpunosti 24 terena u Bosni i Hercegovini”, dodao je.

Kada su u pitanju aktivnosti reprezentativnih selekcija OSBiH u ovoj godini, Popović je naveo da prevazilaze sve dosadašnje rezultate, s obimom sadržaja koji nije nikada realizovan u historiji OSBiH.

“Ne govorim ovdje o kvalitetu. Mi smo u nekom prethodnom periodu, radom u kontinuitetu kada je u pitanju ženska reprezentacija stigli do 54. mjesta na rang listi Svjetske odbojkaške federacije, a u muškoj konkurenciji do 62. mjesta. Kada je naišao period u kojem nismo imali podršku države u tim aktivnostima naše reprezentacije značajno su pale za nekih tridesetak mjesta. Sa podrškom iz državnog budžeta, mi bismo se u naredne tri godine vratili na pozicije na kojima smo bili”, kazao je predsjednik OSBiH.

Kada su u pitanju planovi za narednu godinu, seniorske reprezentacije će, po njegovim riječima, odigrati nekoliko prijateljskih utakmica s ekipama iz regiona, a kada su u pitanju mlađe kategorije u OSBiH planiraju da prijave ekipe na najmanje četiri od ukupno šest prvenstava Balkana.

Posted by on 2014-11-16. Filed under Sport. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login