BiH: Izvučena tijela dvojice rudara

rudari, RaspotocjeČlanovi Čete za spašavanje u rudnicima uspjeli su izvući tijela rudara Mehemeda Dizdarevića i Mehmedalije Halilovića. Unutar jame su ih identifikovali članovi porodica. Trenutno se vodi akcija na izvlačenju tijela preostale dvojice nastradalih rudara – Hajrudina Bradarca i Fahira Halaća.

Premijer Unsko-sanskog kantona (USK) Hamdija Lipovača i ministri u Vladi Kantona izrazili su saučešće porodicama i kolegama petorice tragično stradalih rudara rudnika Zenica.

“Zbog ove strašne tragedije, nedjelju, 7.9.2014. godine, proglašavam Danom žalosti na području Unsko-sanskog kantona. Sva fizička i pravna lica dužna su provoditi ovu odluku. Ovim želimo pokazati da je i Krajina uz porodice rudara”, kazao je Lipovača, saopšteno je iz Vlade USK.

Nuraga Duranović, glavni rudarski federalni inspektor, potvrdio je novinarima u Zenici da su tijela dvojice rudara izvučena i da će za dva do tri sata biti izvučena još dva tijela.

“Kada je u pitanju peti rudar, mogu reći da je utvrđena mikrolokacija gdje se on nalazi, ali ne možemo iz tehničkih razloga u isto vrijeme ići prema njemu, pa čim završimo sa izvlačenjem ove dvojice, ići ćemo i prema njemu”, kazao je Duranović.

On je istakao da se akcija izvlačenja tijela neće prekidati sve dok svi ne budu izvučeni. Duranović smatra da je smrt rudara najvjerovatnije nastupila gušenjem metanom i ugljendioksidom koji se istisne u rudarske prostorije nakon gorskog udara, te da će tačnu informaciju o tome kako je nastupila smrt rudara dati obdukcija.

Članovi spasilačke ekipe iz Kreke u kratkom razgovoru za Agenciju FENA su kazali da je stanje u jami teško, ali da su uspjeli prići dvojici nastradalih rudara i izvući ih iz jame. Nakon izlaska spasilaca iz Kreke kod izvoznog okna jame Raspotočje, došli su brojni rudari druge smjene koji ne rade u okviru tehničkog tima.

U krugu pogona Raspotočje nalaze se i članovi porodica nastradalih, a kompletna aktivnost odvija se u mirnoj atmosferi. Prema dostupnim informacijama, tijela još dvojice nastradalih rudara trebala bi se izvući u narednih nekoliko sati. Izvlačenje petog nastradalog rudara iz jame obaviće se u nedjelju.

Podsjetimo, pripadnici čete za spašavanje Rudnika Zenica otpočeli su u subotu aktivnost izvlačenja tijela pet smrtno stradalih rudara u rudarskoj nesreći koja se dogodila u četvrtak popodne kao posljedica gorskog udara.

U petak popodne u jami Raspotočje registrovano je povećano prisustvo plina, ali su u međuvremenu stvoreni uslovi za izvlačenje tijela stradalih.

Esad Halilović, otac stradalog rudara Mehmedalije, teško je primio vijest o pogibiji sina

“Teško. Ali, eto, od Allaha je… šta možemo. Ne može drugačije biti”, kaže otac.

U petak popodne u jami Raspotočje registrovano je povećano prisustvo plina, ali su u međuvremenu stvoreni uslovi za izvlačenje tijela stradalih.

Direktor Rudnika Zenica Esad Čivić konstatovao je da su tijela četvorice rudara locirana i trebala bi biti na površini do kraja dana.

“Za četiri tijela tačno znamo lokaciju. Peto tijelo još nije locirano, ali imamo neke realne pretpostavke gdje se ono nalazi. Nakon evakuacije ova četiri tijela, treba uložiti dodatne napore u prolažanju tijela petog nastradalog”, navodi Čivić.

Mehmed Oruč, predsjednik Sindikata Rudnika Zenica ističe da će porodicama stradalih rudara biti pružena sva neohodna pomoć. I ova nesreća je pokazala da sigurnosni aspekt u ovoj jami nije na nivou i trebat će značajnija ulaganja.

“Ono što mi tražimo jeste jedno hidraulično čelo, zatim jedan humaniji rad radnika i bolju sigurnost. Mi smo javno preduzeće u vlasništvu države. Očekujemo ogromnu pomoć države, a što se tiče Uprave rudnika – mislim da smo nemoćni u tom dijelu jer su to ogromna novčana sredstva. Jedno hidraulično čelo je 25 miliona maraka. Mi te pare nemamo”, tvrdi Oruč.

Dalja sudbina dijela jame Raspotočje, u kojoj se dogodio gorski udar, bit će predmet analize i preporuke stručnih lica

“Najbolji stručnjaci sa područja rudarstva, uprava Elektroprivrede i naše resorno federalno ministarstvo razmatraju situaciju kako dalje sa ovim dijelom jame Raspatojče – da li nastaviti tu radove ili ćemo djelimično zatvoriti i ići u neke druge, sigurnije dijelove jame”, riječi su Čivića.

U akciji spašavanja grupe od 34 rudara, spasilačke čete više rudnika u petak su do 13 sati uspjele izvući 29 preživjelih rudara.

U Kantonalnu bolnicu Zenica u petak je primljeno 26 rudara, od čega je šest zadržano zbog potrebe za dodatnim pretragama.

Posted by on 2014-09-07. Filed under Vijesti iz BH gradova, Zenica. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login