BiH: Maksimalna pripravnost zbog izbjeglica

izbjegliceSlužba za poslove sa strancima koja djeluje pri Ministarstvu sigurnosti Bosne i Hercegovine na najvišem je stepenu pripravnosti zbog pojačanog priliva izbjeglica u tu zemlju, ali i zbog informacija o mogućim napadima na posebni centar u koji se do deportacije smještaju strani državljani koji su u BiH ušli ilegalno, piše sarajevski dnevni list Oslobođenje.

Čelnih Službe za poslove sa strancima Izet Nizam naglašava da su maksimalno posvećeni sprečavanju svih vidova nelegalnih migracija, uz objašnjenje da je najviši stepen pripravnosti proglašen na osnovu odluke Vijeća ministara BiH i procjene Ministarstva sigurnosti.

Statistika Službe ukazuje na to da BiH još nije na meti izbjegličkog talasa koji je preplavio zemlje poput Grčke i Srbije, ali da je ipak riječ o hiljadama osoba koje su proteklih godina ilegalno ušle u BiH, prenosi Tanjug.

Od 2010. godine u BiH je najviše “ilegalaca” stiglo iz Turske, više od 9.000, slijede Egipćani kojih je bilo otprilike 300, iz Sirije je stigao 241 ilegalni migrant, iz Irana 176, a iz Albanije njih 128.

‘Zloupotreba gostoprimstva’

Komentirajući pisanje lokalnih medija kako u BiH stiže sve više državljana zemalja poput Kuvajta, Katara i Saudijske Arabije, koji masovno kupuju zemljište i grade stambene i poslovne objekte posebno u okolini Sarajeva, Nizam je potvrdio da je to tačno, da neki od njih dolaze kao ulagači, ali da ima i onih koji zloupotrebljavaju gostoprimstvo u BiH.

Kako kaže, zadržavaju se u njoj mimo propisa, ili je pak koriste kao tranzitnu tačku za odlazak u druge zemlje, u čemu kao posrednici učestvuju i neki državljani BiH.

Strani državljani za koje se utvrdi da krše propise BiH smještaju se u posebni imigracioni centar kod Sarajeva, prenosi Tanjug uz upozorenje Nizama da je stanje u njemu, također, ozbiljno.

“U imigracionom centru nivo sigurnosti podignut je na najviši stepen, jer u njemu imamo populaciju koja dolazi iz kriznih zemalja. Naše su pretpostavke da bi i imigracioni centar mogao biti meta napada”, naveo je Nizam, bez preciziranja o kakvoj se tačno prijetnji radi.

Posted by on 2015-08-17. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login