BMW ima najveći ugled u svijetu

BMW

BMW

Privatna konsultantska kompanija iz New Yorka, Reputation Institute, objavila je istraživanje o 100 kompanija koje imaju najveći ugled u svijetu.

Istraživanje je provedeno na 15 tržišta, među ukupno 55.000 potrošača.

‘Ugled je emocionalna veza koju kompanije imaju s potrošačima. Definira nivo povjerenja, divljenja, poštovanja i dobrog osjećaja kojeg potrošači imaju prema kompaniji. Ako kompanija ima snažan ugled, ljudi joj vjeruju. Ako je ugled slab, niski su i povjerenje i poštovanje i divljenje’ – kazao je Kasper Ulf Nielsen, partner u institutu.

Istraživanje je pokazalo da najveći ugled uživa BMW, slijedi Walt Disney, a na trećem se mjestu nalazi Rolex. Četvrti je Google, a na petom se mjestu nalazi Daimler (Mercedes-Benz).

Na šestom je mjestu Sony, sedmi je Microsoft, na osmom je mjestu Canon, na devetom Nestle, a na desetom je mjestu Lego.

Od 11. do 25. mjesta mjesta su redom zauzele ove kompanije: Intel, Apple, Volkswagen, Adidas, Johnson & Johnson, Samsung, L’Oréal, Nike, Colgate-Palmolive, Philips Electronics, Michelin, Amazon.com, Giorgio Armani grupa, IBM i Kellogg.

Zanimljiv je podatak da su lani Apple i Volkswagen bili u prvih deset najuglednijih kompanija.

Ove godine su među prvih deset zato dospijeli Švicarci – odnosno kompanije Rolex i Nestle.

Posted by on 2013-04-13. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login