BMW ostvario rekordan profit

BMW

BMW Munich

Značajan rast prodaje luksuznih i sportskih automobila marke BMW pomogao je njemačkoj kompaniji da prošle godine poveća neto profit za 51 posto, na 4,9 milijardi eura.

Prihodi su porasli za 14 procenata, na 68,2 milijardi eura, najviše zahvaljujući rastu prodaje u Kini za 38 posto, na 233 600 automobila.

Dobrom rezultatu doprinio je i oporavak automobilskog tržišta u SAD, gdje je prodaja porasla za 14 procenata, na 340 000 automobila.

Akcije kompanije sa sjedištem u Minhenu ojačale su za 1,2 posto, na 69,12 eura, u danu kada su porasle akcije većine njemačkih preduzeća.

BMW je saopštio da će povećati dividendu svojim akcionarima na 2,30 eura po akciji sa 1,30 eura.

Direktor kompanije Norbert Rajthofer izjavio je da je BMW postavio novi rekord u broju prodatih automobila, prihoda i zarade i premašio sve ciljeve.

BMW i njegovi konkurenti Dimler i WW ostvarili su rast profita zahvaljujući izvozu i umjerenom ekonomskom oporavku SAD, kao i rastu potražnje za njemačkim luksuznim automobilima u Kini.

BMW ja naročito ukazao na dobru prodaju svoje velike limuzine “serija 7”, koja je povećana za 4,5 posto, kao i SUV modela “x 3”, koja je udvostručena.

Posted by on 2012-03-09. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login