BNP Zenica i ove godine na pozorišnim igrama u Jajcu

Bosansko narodno pozorište Zenica, pozorište koje sve češće prima pozive iz zemlje i inozemstva za saradnju i učešće na festivalima, ove godine će ponovo učestvovati na Pozorišnim/kazališnim igrama u Jajcu, jednom od najpoznatijih i najstarijih teatarskih smotri u BiH.

Selektor 32. igara Nedžad Ibrahimović uvrstio je u takmičarski program festivala predstavu “Život je pred tobom” koja je rađena u 63. pozorišnoj sezoni BNP-a Zenica, a po tekstu Romena Garija (Romain Gary).

Zeničko pozorište će na festivalu nastupiti u utorak, 11. juna, a režiju ove predstave koja govori o tome da ljubav ruši predrasude i zidove, spaja nespojivo, te nam daje nadu bez koje su naši životi besmisleni, potpisuje Lajla Kaikčija.

U predstavi igraju Igor Skvarica, Faketa Salihbegović-Avdagić, Mugdim Avdagić, Sabina Kulenović, Saša Handžić i Muhamed Bahonjić.

– Svjedoci smo vremena ispunjenog strahom. Svakodnevno nas zastrašuju svim onim što je drugo i drugačije. Plaše nas ljudima drugačije fizionomije i običaja, osobama različitih rodnih identiteta, drugom nacijom, vjerom i rasom, siromašnima i obespravljenima, te svim onim što ne žele da prihvate i razumiju. Rade to planski i svjesno, da bi nas držali u šaci. Priče poput ove sugerišu nam gdje i u čemu da tražimo izlaz iz tog lavirinta straha -ističe Lajla Kaikčija o predstavi.

Proteklih nekoliko godina BNP Zenica u kontinuitetu učestvuje na Pozorišnim/kazališnim igrama u Jajcu sa svojim produkcijskim ostvarenjima, saopćeno je iz BNP-a Zenica.

Posted by on 2013-05-03. Filed under Jajce, Kultura, Vijesti iz BH gradova, Zenica. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login