BNP Zenica – Premijerna izvedba obnovljene predstave ‘Razred’

BNP Zenica

BNP Zenica

Nakon tri godine od igranja u okviru takmičarskog programa Festivala “Tjedan slovenske drame”, koji se tradicionalno održava u Prešernovom gledališču Kranj, u Bosanskom narodnom pozorištu (BNP) Zenica je obnovljena predstava “Razred”, slovenskog autora Matjaža Zupančiča, za koju režiju potpisuje mladi bh. reditelj Goran Damjanac.

Predstava “Razred” je premještena na prostor Male scene “Žarko Mijatović” i svoje premijerno obnovljeno izvođenje će imati večeras.

U ovoj komediji se, umjesto cijelog odjeljenja jedne korporacije kojoj prijeti ukidanje pred komisijom i predavačima za prekvalifikacije, pojavljuje samo jedan kandidat. Nesiguran, ali s velikom željom da uspije, ni on sam najbolje ne razumije šta se to od njega očekuje, ali je spreman na sve i učinit će sve što od njega zahtijevaju samo da bi sebi osigurao radno mjesto.

Nijedna žrtva nije prevelika za ulazak u ”sretnu novu klasu” zaposlenih ljudi sa obezbijeđenom egzistencijom.

– Karakteri likova zapravo su dokaz ne samo besmisla modernog poslovanja koje preferira ideal robotizovanog radnika i profit kao jedinu vrijednost, nego ukazuju i na jedan od naših problema tokom prilagođavanja cjelukopnog sistema, novom, okrutnijem, tranzicijskom dobu. U tom slučaju je bitnija forma bez mnogo osvrtanja na važnost onog suštinskog’ – navode iz iz BNP-a Zenica.

Za komediju “Razred” Zupančič je dobio već svoju četvrtu, Grumovu nagradu.

U predstavi igraju Adis Mehanović, Saša Handžić, Nusmir Muharemović, Anđela Ilić, Selma Mehanović, Ištvan Gabor i Enes Salković, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću BNP-a Zenica.

Posted by on 2017-02-05. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login