Bogat program scene MESS u januaru

MESSScena Međunarodnog teatarskog festivala MESS u ovom mjesecu će na repertoaru imati četiri predstave koje će u deset igranja biti izvedene u Sarajevu, Zagrebu i Beogradu, najavio je MESS.

To su predstave nastale u koprodukciji s bosanskohercegovačkim i regionalnim teatarskim kućama, a dio su višegodišnje produkcijske djelatnosti MESS-a.

S ciljem približavanja teatarskoj publici, u godini u kojoj se obilježava 55. godišnjica ovog teatarskog festivala, svaki repertoarski mjesec bit će posvećen jednoj od pozorišnih profesija.

Januar je rezervisan za dramaturgiju, pa će svaka od predstava publici biti predstavljena riječima njenog dramaturga.

Teatarsku sezonu Scene MESS u ovoj godini otvorit će u ponedjeljak, 12. januara, u Sarajevskom ratnom teatru koji je i koproducent, predstava “Još jedno pismo preko Crvenog krsta“ Sanele Krsmanović, Elme Selman i Bojane Vidosavljević.

“Predstava je bazirana na ratnoj prepisci dviju žena koje su se slučajno našle na dvjema različitim teritorijama tokom rata. Udaljenost od tri tramvajske stanice postala je nepremostiva prepreka koju mogu preći tek kratke poruke – pisma preko Crvenog krsta”, istakla je dramaturginja predstave Bojana Vidosavljević.

U januarskom repertoaru Scene MESS, svoju zagrebačku i beogradsku premijeru će imati trilogija “Janje/Kokoš/Orao“ koju zajednički u okviru projekta “Stoljeće jedne porodice“ realiziraju Internacionalni teatarski festival MESS – Scena MESS, Zagrebačko kazalište mladih i Bitef teatar iz Beograda.

Beogradska premijera će biti u četvrtak,15. januara, reprize 16. i 17. januara, dok će zagrebačka publika trilogiju prvi put vidjeti u petak, 23. januara, reprize 24. i 25. januara.

Sarajevska publika će 19. januara u 19.30 sati u Narodnom pozorištu moći pogledati predstavu Nermina Hamzagića “Pobunjenik M.K.“ čiju dramatizaciju potpisuje Asja Krsmanović.

Za 20. i 21. januar u Kamernom teatru 55 zakazane su još dvije izvedbe “Mali mi je ovaj grob“ u režiji Dine Mustafića i dramatizaciji Željke Udovičić te Bože Koprivice.

Na Svjetski dan teatra prošle godine objavljena je informacija da je od 1993. do tog dana Festival MESS kao producent ili koproducent napravio 64 predstave, sarađujući s 48 teatarskih kuća iz cijelog svijeta, a predstave su rađene na osam svjetskih jezika, na bazi tekstova više od 40 autora i autorica, s 293 glumca i glumice.

Nakon prošlogodišnjih produkcija, ovi brojevi su i veći a promjena imena u Međunarodni teatarski festival – Scena MES ukazuje na potrebu procesa redefiniranja pozorišnih institucija u ne baš obećavajućim recesijskim vremenima te predstavlja utopijski projekat koji odbija pristati na eutanaziju bh. kulture – navode iz MESS-a.

Zamišljena kao živi teatar 21. stoljeća, Scena MESS će u godini u kojoj se obilježava 55 godina od osnivanja Festivala, kroz sve raspoložive kreativne načine približiti publici s ciljem promoviranja teatarske umjetnosti.

Posted by on 2015-01-11. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login