Boltu oduzeta zlatna olimpijska medalja

Usain Bolt

Usain Bolt

Višestrukom olimpijskom i svjetskom atletskom šampionu Jamajčaninu Usainu Boltu oduzeta je danas zlatna medalja sa Igara u Pekingu 2008. godine, u štafeti 4×100 metara, pošto je poslije ponovljenog testiranja utvrđeno da su rezultati člana štafete Neste Kartera bili pozitivni na doping.

Karter je trčao za Jamajku u kvalifikacijama i finalu, kada je ekipa oborila svjetski rekord na putu do zlatne medalje na Igrama u Kini.

“Jamajčanski tim je diskvalifikovan. Medalje, diplome i ostale nagrade biće vraćene”, navodi se u saopštenju Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK).

U Karterovom uzorku, koji je uzet prije finala, pronađena je zabranjena supstanca metilheksanamin.

Ti rezultati sada bacaju mrlju na jednog od najboljih atletičara svih vremena Bolta, koji više nema po tri zlatne medalje na tri uzastopna takmičenja na Olimpijskim igrama.

Zlatnu medalju dobiće ekipa Trinidada i Tobaga, Japanu će pripasti srebro, a Brazilu bronza.

MOK je saopštio da je Karter priznao da je uzeo tu supstancu kako bi mu pomogla da se oporavi poslije treninga i kako bi izgradi mišićnu masu, po savjetu trenera Stivena Frensisa.

“On je rekao da nije bio svijestan da se radi o supstanci metilheksanamin. On je rekao i da se sjeća da je u jednom trenutku tokom karijere dobio informacije o dopingu od jamajčanske antidoping agencije, ali tvrdi da nije dobio nikakvu formalnu obuku za borbu protiv dopinga”, navodi se u saopštenju MOK-a.

Karter je bio i član jamajčanske štafete na Igrama u Londonu 2012. godine, gdje je njegova ekipa ponovo osvojila zlatnu medalju i postavila novi svjetski rekord, od 36,84 sekunde.

Posted by on 2017-01-25. Filed under Sport. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login