Borbom protiv diskriminacije do ravopravnosti među ljudima

diskriminacijaInstitucija ombudsmana BiH poručila je, povodom Međunarodnog dana tolerancije – 16. novembra, da je cilj borbe protiv diskriminacije eliminisanje osjećaja nejednakosti među ljudima i pozvala sve institucije i pojedince na poštivanje principa tolerancije.

“U društvu suočenom sa ekonomskim izazovima, sa teškim istorijskim nasljeđem, u specifičnom i kompleksnom političkom kontekstu, borba protiv diskriminacije je teža nego u sredinama koje karakteriše prosperitet, uređenost i socijalna sigurnost”, ističu ombudsmani.

Ombudsmani za ljudska prava navode da preduzimaju mjere i radnje na eliminaciji svih oblika diskriminacije, nezavisno od rada svih drugih organa vlasti.

Oni ističu da ovu borbu olakšava činjenica da u BiH postoji snažan zakonski okvir za zaštitu od diskriminacije i uživanje ljudskih prava po najvišim standardima, kao i to što se međunarodne konvencije za zaštitu ljudskih prava direktno primjenjuju u domaćem pravnom sistemu, što je jedinstven slučaj u komparativnom ustavnom pravu.

“S druge strane, nivo informisanosti građana, kao i nivo provođenja preporuka ombudsmana, uprkos pozitivnim pomacima, još su na relativno niskom nivou, jer se u prosjeku, potpuno ili djelimično, realizuje tek jedna polovina preporuka”, upozoravaju ombudsmani.

Oni dodaju da je za uspješnu borbu protiv diskriminacije i netolerancije potrebno da društvo bude spremno da odbaci stereotipe i predrasude, te da bude tolerantnije prema pojavama koje nisu u skladu sa stavovima većine, jer način na koji se društvo odnosi prema svemu što je različito oslikava njegovo bogatstvo i progresivnost.

Posted by on 2014-11-16. Filed under Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login