BRICS osniva alternativu Svjetskoj banci i MMF-u

BRICSČlanice organizacije “BRICS” – Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južnoafrička Republika najavile su osnivanje alternativa Svjetskoj banci i Međunarodnom monetarnom fondu (MMF), za koje smatraju da su previše pristrasni prema Evropi i SAD-u.

Ruski ministar finansija Anton Siluanov najavio je da će “Nova Razvojna banka”, koja će biti rival Svjetskoj banci, biti pokrenuta na samitu BRIKS-a u gradu Fortalezi naredne sedmice.

Prema njegovim riječima, sve je dogovoreno oko osnivanja banke osim pitanja gdje će biti sjedište.

On je istakao da se razmatraju dvije mogućnosti – Šangaj ili New Delhi.

Siluanov je naglasio da Moskva nije vršila pritisak da sjedište bude u Rusiji, ali će tražiti rukovodeće funkcije.

“Prema projektu, svaka od članica BRICS-a će u narednih sedam godina dati 1,4 milijarde dolara u fondove banke, a određeno je da će maksimalni kapital biti 75 milijarde dolara”, izjavio je Siluanov, dodajući da će banka, uglavnom finansirati projekte infrastrukture.

Siluanov je istakao da će sve ostale zemlje, koje žele da uđu u članstvo “Nove Razvojne banke”, to moći da učine nakon što banka krene sa davanjem kredita, 2016. godine.

Posted by on 2014-07-13. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login