Britanija uvodi “Googleov porez”

Velika Britanija, London

Velika Britanija, London

Britanska vlada odlučila je stati na kraj stranim kompanijama koje plaćaju u toj zemlji minimalni iznos poreza u odnosu na promet koji ostvaruju.

Predstavljajući izvještaj o budžetu pred parlamentom, ministar finansija Džordž Ozborn najavio je uvođenje poreza od 25 posto za kompanije koje sele dobit u države s manjim korporativnim porezima.

U sljedećih pet godina Britanija planira da na ovaj način ostvari prihod od milijardi funti.

Kako se ovaj porez prvenstveno odnosi na američke kompanije, poput Googlea, Applea, Amazona ili Starbucksa, britanski mediji su ovaj porez odmah prozvali “Googleov porez”.

Nedavna analiza “Financial Timesa” o poslovanju sedam američkih tehnoloških kompanija na britanskom ostrvu pokazala je da su 2012. platile svega 54 miliona funti poreza na 15 milijardi funti prihoda od prodaje.

Posljednjih mjeseci dosta se govori o praksi velikih kompanija da prihode računovodstvenim tehnikama prikazuju kao prihode podružnica u državama s nižim poreskima opterećenjem, poput Irske.

Osborn tvrdi kako kompanije ustvari ne rade ništa nezakonito, ali da takva praksa “nije poštena prema britanskim kompanijama”.

Ipak, britanska udruženja poslodavaca ne dijeli njegovo mišljenje. Prema njihovom mišljenju, potez ministra Osborna razlog je za zabrinutost kod globalnih poslovnih ljudi.

Posted by on 2014-12-11. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login