Brzi način života će biti još brži s 5G mrežom

5G Mreža 5G će izazvati enormnu promjenu na poljima kao što su energija, životna okolina, zdravlje, auto industrija i prenosa podataka.

Ovo istraživanje je objavila Europska Komisija, a tema su bila naučna dostignuća koja će promijenit svakodnevicu Europe. Zahvaljujući 5G mreži, smart (pametne) kuće opremljene senzorima mogle bi u vrlo kratkom vremenu obavijestiti svoje vlasnike o “hitnim situacijama” kao što su provale, poplave, požar i tome slično.

Potrošači koji koriste pametne elektronske mreže mogli bi vidjeti cijenu prenesenih podataka i na taj način svoju potrošnju prilagoditi vremenu u kojem je cijena usluga niža.

Ovaj sistem bi mogao približiti i eru pametnih automobila. Na taj način bi se pronašla rješenja za gužve na cestama, ali i dobile informacije o nastalim nesrećama udaljenih nekoliko kilometara, te se, između ostalog, ponudili i alternativni putevi.

Očekuju se i različite transformacije u zdravstvu, obrazovanju i kulturi.

Prema istraživanjima, 5G mreža će pomoći u osiguravanju boljih sigurnosnih uslova u rudnicima, a moći će se i upravljati mašinama u rudnicima bez fizičke prisutnosti rudara u oknu.

Također, 5G mreža će donijeti veliku radost i ljubiteljima filma koji će sa ovom mrežom za šest sekundi moći preuzeti film od osam gigabajta. Do sad su korisnici 4G istu količinu podataka mogli preuzeti za šest i pol minuta, dok je korisnicima 3G mreže za ovaj proces trebalo više od sat vremena.

Naučnici smatraju da će ovo donijeti i revoluciju u spremanju podataka na računarima i mobilnim telefonima.

Očekuje se da će 5G mreža do 2020. godine ispuniti standarde te će na taj način biti stavljena i u masovnu upotrebu.

Posted by on 2015-04-30. Filed under Magazin, Tehnologija & Nauka. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login