Bura oko dodjele Oscara: Nominirani samo bijelci

OscarOscare dodjeljuje američka Akademija filmske umjetnosti i nauke, a svečanost se održava 22. februara u Los Angelesu.

Samo što su u četvrtak u Los Angelesu saopćena imena nominiranih za ovogodišnje Oscare, na društvenim mrežama su se pojavile i prve kritike.

Kako javlja Tanjug, korisnicima interneta nije promaklo da su svi nominirani glumci, njih 20, bijelci.

Također je primjetno da nijedna žena rediteljica ili scenaristica nije nominirana.

Ovogodišnja lista američke Akademije filmskih ujetnosti je “najbjelja” u poslednjih nekoliko decenija, smatraju pojedini stručnjaci i podsjećaju da bijelci čine 90 posto članova Akademije, a muškarci 70 posto.

Nominacije

Filmovi Birdman i Grand Budapest Hotel predvode popis nominiranih za Oscara, najprestižniju hollywoodsku filmsku nagradu, s po devet nominacija, a slijede Igra oponašanja s osam te Snajperist i Boyhood s po šest nominacija.

U konkurenciji za najbolji film su Snajperist, Birdman, Boyhood, Grand Budapest Hotel, Igra oponašanja, Selma, Teorija svega i Ritam ludila.

Za Oscara za mušku glavnu ulogu natječu se Steve Carell (Foxcatcher), Bradley Cooper (Snajperist), Benedict Cumberbatch (Igra oponašanja), Michael Keaton (Birdman), Eddie Redmayne (Teorija svega).

U konkurenciji za žensku glavnu ulogu su Marion Cotillard (Dva dana, jedna noć), Felicity Jones (Teorija svega), Julianne Moore (Still Alice), Rosamund Pike (Nestala), Reese Witherspoon (Wild).

Glumci koji su nominirani za mušku sporednu ulogu su Robert Duvall (Sudac), Ethan Hawke (Boyhood), Edward Norton (Birdman), Mark Ruffalo (Foxcatcher), J.K. Simmons (Ritam ludila), dok su za žensku sporednu ulogu nominirane glumice Patricia Arquette (Boyhood), Laura Dern (Wild), Keira Knightley (Igra oponašanja), Emma Stone (Birdman) i Meryl Streep (U šumi).

Svečanost vodi Neil Patrick Harris

Nominirani redatelji su Alejandro G. Inarritu (Birdman), Richard Linklater (Boyhood), Bennett Miller (Foxcatcher), Wes Anderson (Grand Budapest Hotel), Morten Tyldum (Igra oponašanja).

U konkurenciji za najbolji film na stranom jeziku su Ida (Poljska), Levijatan (Rusija), Mandariinid (Estonija), Timbuktu (Mauritanija), Divlje priče (Argentina).

Animirani filmovi koji se natječu za Oscara su Ekipa za 6, The Boxtrolls, Kako izdresirati zmaja 2, Song of the Sea i The Tale of the Princess Kaguya.

U konkurenciji za najbolji dokumentarni film su CitizenFour, Finding Vivian Maier, Last Days in Vietnam, The Salt of the Earth i Virunga.

Oscare dodjeljuje američka Akademija filmske umjetnosti i znanosti, a ovogodišnji će pobjednici biti poznati na svečanosti koju će 22. veljače u Los Angelesu voditi glumac Neil Patrick Harris.

Posted by on 2015-01-18. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login